Osud Notre-Dame není výjimečný. Připomeňte si další památky, které zničil oheň

15. dubna 2019: Rozsáhlý požár na jedné z ikonických pařížských staveb, katedrále Notre-Dame, se podařilo zcela uhasit až o den později. Ještě před vyčíslením celkových škod dosáhla hodnota přislíbených darů na rekonstrukci téměř miliardy eur (25,7 miliardy korun).

15. dubna 2019: Rozsáhlý požár na jedné z ikonických pařížských staveb, katedrále Notre-Dame, se podařilo zcela uhasit až o den později. Ještě před vyčíslením celkových škod dosáhla hodnota přislíbených darů na rekonstrukci téměř miliardy eur (25,7 miliardy korun). Zdroj: Reuters

14.srpna 1974: Požár na jedné z prvních funkcionalistických budov v Praze - Veletržním paláci - se hasičům podařilo uhasit až o šest dní později. A dlouhá byla i následná rekonstrukce. Dokončili ji v 90.letech.
20.listopadu 1992: Požár v letním sídle britské královské rodiny způsobil reflektor v soukromé kapli. Rekonstrukce vyšla na 37 milionu liber a dokončit se ji podařilo v roce 1997.
27. listopadu 1992: O sedm dní později vypukl požár i ve vídeňském Hofburgu. Rekonstrukce trvala pět let.
29.ledna 1996: Za zničením opery La Fenice v Benátkách, pocházející ještě z dob Benátské republiky, stáli dva elektrikáři, kteří se úmyslným zapálením ohně chtěli vyhnout placení penále kvůli nedodržení termínu odevzdání svojí zakázky. Budovu poprvé otevřeli až v prosinci 2003.
31. ledna 1994: Operní dům Gran Teatre del Liceu v Barceloně málem uhořel kvůli jiskře, která odskočila během rekonstrukčních prací. Oprava, na níž se zřídila veřejná sbírka, trvala pět let.
9
Fotogalerie

Podobně jako katedrálu Notre-Dame zdevastoval požár i řadu dalších významných staveb včetně operních domů, muzeí nebo zámků. V následující galerii si můžete prohlédnout některé z nich.