Hlavní obsah

Poslední horník popálený při výbuchu ve Stonavě opustil nemocnici

Novinky, plk

Poslední z deseti horníků, kteří se loni v prosinci zranili při výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, opustil brány Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Polský horník odjel podle mluvčí FNO Nadi Chattové domů k rodině.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl ČSM Stonava

Článek

„Muž, který byl po výbuchu popálený na 65 procentech těla a značná část z nich byla třetího stupně, dnes opustil Kliniku popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. Během hospitalizace byl dva měsíce v umělém spánku, podstoupil šest velkých operací a řadu výkonů na operačním sále,“ řekla ve středu mluvčí.

„Přes spoustu infekcí odchází po vlastních nohou, je zhojený a teď už jej čeká rehabilitace. K nám bude chodit jen na kontroly. Budeme sledovat stav jizev a pokud bude potřeba, provedeme rekonstrukční operace. Nicméně v tuto chvíli žádná akutní operace nutná není,“ popsala stav polského horníka přednostka kliniky Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Podotkla, že muž odjel domů jako zcela soběstačný. Započatou rehabilitaci prý zvládal už v době hospitalizace velmi dobře.

Tragédie se odehrála vloni 20. prosince. Při výbuchu metanu zemřelo 13 polských horníků, desítka havířů byla zraněna. Z dolu se zatím podařilo vyprostit čtyři mrtvé. Do Dolu ČSM Sever od té doby nikdo nevstoupil. Práce na zpřístupnění místa výbuchu začaly až před pár dny, a to rekonstrukcí dvou výbuchuvzdorných hrází, kterými bylo požářiště uzavřeno.

Ostatky prvních z devíti horníků, jejichž těla jsou dosud pod zemí, by měly být vyproštěny na konci dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám