Babiš o krok blíž dalšímu prvenství. K postu prvního obžalovaného premiéra Česka

Kauza Čapí hnízdo

Babiš o krok blíž dalšímu prvenství. K postu prvního obžalovaného premiéra ČeskaNové 2
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Premiér Andrej Babiš (ANO) má problém. Je totiž o krok blíž dalšímu nechtěnému prvenství. Poté, co se stal prvním českým premiérem, který je trestně stíhán, je možné, že se stane i prvním českým premiérem, který půjde ve funkci před soud. Návrh na obžalobu premiéra a některých členů jeho rodiny v kauze Čapí hnízdo předložili státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi ve středu vyšetřovatelé. Až Šaroch ale definitivně rozhodne, zda případ půjde k soudu. Okruh Babišových problémů tím ale nekončí. Aktuálně čelí i podezření ze střetu zájmů, řeší ho unijní i tuzemské orgány.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch by mohl o tom, zda Babiše pošle k soudu, rozhodnout v řádu týdnů. Se spisem se totiž seznamoval průběžně, případ od začátku dozoroval. Na dotaz deníku Echo24 to uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Šarochova přímá nadřízená pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla ve středu čas, v němž by měl Šaroch rozhodnout, příliš komentovat. Na dotaz deníku Echo24, kdy rozhodnutí očekává, odpověděla, že „v době pro rozhodování o tomto druhu návrhu policejních orgánů obvyklé“.

Posun by mohl teoreticky přijít hned ve dvou Babišových kauzách současně. Evropská komise totiž do 15. května připraví závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v Česku kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Praha pak bude mít dva měsíce na reakci.

‚Je to komplot‘

Premiér kauzu Čapí hnízdo dlouhodobě označuje za politicky motivovanou s cílem dostat ho do politiky, vinu odmítá. Za reakci na postup policie sklidil Babiš ve středu kritiku od některých politiků. Babiš totiž řekl, že jde o organizovaný komplot. „Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ uvedl. Spis se podle něj vysílá on-line. Nevidí důvod, aby kvůli kroku policistů jednala koalice.

Podle předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je to právě Babiš, který má garantovat rovnost před zákonem. „Předseda vlády je šéfem exekutivy, jejíž součástí je i policie a státní zastupitelství. On a nikdo jiný garantuje veřejnosti jejich nestranný výkon a rovnost všech lidí před zákonem. Říká-li veřejně „komplot‘, říká ‚selhal jsem‘. Teď už musí rezignovat,“ uvedl Kalousek na Twitteru.

Nad výrokem se pozastavil i europoslanec a někdejší Babišův stranický kolega Pavel Telička. „Kampaň se přelila v komplot. Co bude dál?“ napsal na Twitter. Vyjádřil se i další europoslanec Stanislav Polčák (STAN), připomněl Babišovu kauzu střetu zájmů, o niž se zajímá Evropská komise. „Pan premiér bude muset rozšířit ten český komplot, o kterém mluví, i na Belgii, možná na celou Evropu. Bude to stačit?“ uvedl.

Naopak například přímý nadřízený vyšetřovatele Pavla Nevtípila krajské ředitelství pražské policie odmítlo Babišův výrok ve středu komentovat. „Pražské policii nepřísluší komentovat jakékoli osobní názory,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan na dotaz deníku Echo24.

Jak je kauza živá také v Evropském parlamentu, ukazuje rovněž snaha belgického poslance za Stranu zelených Phillipa Lambertse, který zde na plénu požádal Evropskou komisi, aby své závěry ohledně vyšetřování střetu zájmů českého premiéra urychleně zveřejnila. V souvislosti s tím také zdůraznil, že česká policie právě navrhla Babiše obžalovat z neoprávněného čerpání evropských dotací. Polčák o tom informoval na svém Twitteru.

Dále čtěte:Vyčkáme, hlásí ČSSD po návrhu policie obžalovat Babiše

Je to organizovaný komplot, říká Babiš o návrhu policie poslat ho před soud

Policie navrhla poslat Babiše a všechny stíhané v kauze Čapí hnízdo před soud

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články