Hlavní obsah

Putin velebí mercedesy, běžní Rusové třou bídu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobily Mercedes si ruští zákazníci jistě oblíbí, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin, když otevíral továrnu Mercedes-Benz poblíž Moskvy. Výroba luxusních vozů pro místní trh ukazuje kontrasty ruské ekonomiky. Třetina obyvatel si podle průzkumu nemůže dovolit ani dva páry nových bot každý rok, upozornil list Financial Times.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při slavnostním otevírání továrny Mercedes-Benz u Moskvy

Článek

„Já sám a mnozí moji kolegové jezdí vozy Mercedes, jejichž kvalitu oceňují po celém světě. Je jisté, že mercedesy budou mezi ruskými zákazníky velmi populární,“ řekl Putin začátkem dubna při slavnostním otevření továrny ve městě Esipovo 40 kilometrů od Moskvy. Daimler tu bude montovat luxusní mercedesy třídy E pro místní trh. Práci zde najde tisíc lidí a vyrábět se má 25 tisíc aut ročně.

Daimler ví dobře, co dělá. Ve 150 milionovém Rusku se ročně prodá skoro 38 tisíc mercedesů.

Na druhé straně třetina Rusů v průzkumu ruského statistického úřadu Rosstat uvedla, že si nemůže dovolit koupit každý rok dva páry nových bot pro všechny členy domácnosti. Skoro polovina lidí si nemůže dovolit týdenní dovolenou a 12 procent používá venkovní nebo společné toalety.

Škrty srazily oblibu prezidenta

Ekonomické škrty Kremlu ještě prohloubily velikou nerovnost v Rusku, kde tři procenta nejbohatších vlastní 89 procent finančních aktiv země, jak vyplývá ze studie státní VEB Bank.

Zatímco majetek dvacítky nejbohatších Rusů za rok stoupl o miliardy dolarů, na běžné obyvatele bolestivě dopadly Putinovy reformy. Věk odchodu do důchodu vláda posunula o pět let a DPH zvedla na 20 procent. V lednu kvůli tomu lidé napříč zemí demonstrovali a popularita prezidenta rekordně klesla.

Ke škrtům Moskvu donutil pokles cen ropy v minulých letech. Prodej ropy je vedle plynu jedním z klíčových příjmů rozpočtu. Ačkoli nyní ceny ropy rostou, Světová banka odhaduje pro letošek růst HDP Ruska jen o 1,4 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Rusové ve městě Samara protestují proti posunutí věku odchodu do důchodu.

Průměrná měsíční mzda ve městě Šachovskaja je necelých 40 tisíc rublů (14 tisíc korun). Oproti 150 kilometrů vzdálené Moskvě je to polovina. Na domech z holého betonu jsou popraskané, provizorně opravované balkony.

„Je tu bída. Koupit si boty, oblečení je složité. Místní nemají peníze, v obchodech je draho,“ říká místní zastupitel za komunistickou stranu Pavel Ušakov.

„Důchody máme poloviční než v Moskvě, ale v obchodech je dráž. Copak je to spravedlivé?“ ptá se místní důchodkyně Galina Michailovna.

Výše uvedený průzkum Rosstat, který proběhl mezi 60 tisíci Rusy loni na podzim, také ukázal, že 53 procent nemá peníze na nečekané výdaje, jako jsou opravy domácnosti nebo léky.

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov nicméně výsledky průzkumu zpochybnil a označil jej za „příliš akademický“, uzavřely Financial Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám