Martin Vait
18. dubna 2019 • 05:00

Slavia si v Anglii buduje jméno: Takhle nejistá Chelsea nebyla šest let

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Tisková konference pro Jindřicha Trpišovského začala zostra. Do sluchátek se mu linul překlad dotazu anglického novináře se statistikou, která nahání opravdový respekt. „Chelsea v evropských pohárech nikdy nevypadla, když vyhrála první zápas. Co chcete udělat, abyste tuto bilanci změnil?“



Byla to do budoucna pro potenciální zahraniční angažmá i první menší zkouška ohněm pro talentovaného slávistického trenéra. Nejen on, ale pochopitelně i jeho svěží a pracovitý tým si v Evropě stačili skvělou čtvrtfinálovou jízdou vybudovat výborné jméno.

Reputaci Slavie potvrzovaly i hlasy ze Stamford Bridge, které nezněly jen jako zdvořilostní fráze. „Udělala na nás velký dojem,“ uznal kvalitu soupeře loňský mistr světa Olivier Giroud. „Zaujala nás kvalita a intenzita, kterou tento tým prokázal. V Premier League jste na to zvyklí, ale upřímně, první poločas v Edenu byl pro nás strašně těžký,“ přidal.

Podcení Chelsea Slavii? Víme, jak těžký je to soupeř, řekl Giroud
Video se připravuje ...

„Myslím, že Chelsea do Prahy přijela s tím, že by zápas mohl mít celkem pohodlný průběh. Sešívaní ale byli zatím jednoznačně nejtěžším protivníkem, se kterým se Sarriho tým v této sezoně v Evropské lize potkal,“ míní redaktor deníku The Guardian Dominic Fifield. „Blues v této soutěži neprohráli čtrnáct zápasů v řadě a teď působili nejnejistěji od své poslední porážky s Rubinem Kazaň v roce 2013,“ doplnil.

Nutno samozřejmě uznat, že los byl vůči Chelsea v Evropské lize hodně štědrý. Výčet soupeřů čítající Dynamo Kyjev, Malmö, PAOK, Videoton a BATE by přece jenom neměl anglického giganta jakkoli rozhodit. Na druhou stranu jde o známku toho, jak během probíhající sezony vyrostla i sama Slavia, která měla s podobnými (a někdy i stejnými) soupeři v kvalifikaci o Ligu mistrů značné potíže.

Fotbalisté Slavie trénují na stadionu Chelsea
Fotbalisté Slavie trénují na stadionu Chelsea

Právě boj o základní skupinu Champions League je pro klub z Edenu nadále hlavní prioritou a nynější evropské tažení je na letní kvalifikaci ideální přípravou. Zatím jsou ale jistě mnozí myšlenkami v přítomnosti, která je bezmála magická – a proč se nenechat unést myšlenkou, že by Slavia přece mohla jít ještě dál…

A teď trochu reality. Hlavní otázka, jestli bude hrát Eden Hazard , zůstala nerozřešena. I kdyby ale nastoupil až v průběhu zápasu, pro Slavii půjde o obrovsky složitou úlohu. „Řadím ho vedle Messiho a Ronalda mezi tři nejlepší hráče na světě,“ prohlásil o něm Trpišovský.

„Slávisté měli proměnit své šance a přijet sem s výhrou, protože Chelsea je doma úplně jiný tým. Na Stamford Bridge jí to šlape, a to i v Premier League. Myslím, že bychom od Slavie čekali trochu moc, aby sem přijela a vyhrála,“ soudí Fifield. „A jestli Chelsea nastoupí v nejsilnější sestavě? Těžko říct, co je pro ni vlastně nejsilnější sestava. Jediným klíčovým hráčem na úplně odlišné úrovni je Hazard.“

A i když jde pro Chelsea o víceméně rutinní odvetu, tentokrát už fotbalisté ze západu Londýna překvapeni silou Slavie nebudou. „V druhém poločase jsme sice měli větší držení míče, ale Slavia stejně dokázala být nebezpečná. Takže víme, jak těžký soupeř na nás čeká i tentokrát v odvetě a musíme podat stoprocentní výkon, abychom na konci zápasu nebyli zklamaní,“ upozornil Giroud.

Vše o Slavii čtěte ZDE>>>

Góly

Domácí: 5. Pedro, 9. Deli (vl.), 17. Giroud, 27. Pedro

Hosté: 26. T. Souček, 51. Ševčík, 54. Ševčík

Sestavy

Domácí: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Kovačić, Barkley (70. Jorginho) – Pedro (87. Hudson-Odoi), Giroud, E. Hazard (65. Willian).

Hosté: O. Kolář – Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil – Král, T. Souček (C) – Ševčík (78. Stoch), Traoré, Zmrhal (85. Milan Škoda) – Masopust (52. Olayinka).

Náhradníci

Domácí: Caballero, Jorginho, Higuaín, Hudson-Odoi, Zappacosta, Willian, Cahill

Hosté: Kovář, Olayinka, Zelený, Van Buren, Stoch, Škoda, Frydrych

Karty

Domácí: Kanté, Emerson, Arrizabalaga, David Luiz

Hosté: T. Souček, Kúdela

Rozhodčí

Skomina – Praprotnik, Vukan (vš. SVN)

Stadion

Stamford Bridge, Londýn

Slavia zahanbila reprezentaci, jen Hušbauer vypustil sprint před gólem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud