Hlavní obsah

Těžařské viry útočily desetkrát častěji než vyděračské škodlivé kódy

Novinky, lez

Ještě před dvěma roky představovaly největší hrozbu vyděračské viry z rodiny tzv. ransomwarů. V uplynulých měsících se však situace dramaticky změnila a na pozici nejrozšířenějších škodlivých kódů se vyhouply těžařské viry, které potají zneužívají výkon napadeného stroje.

Foto: Avast

Uživatelé napadení vyděračským virem místo startu operační systému uvidí tuto nebo podobnou zprávu.

Článek

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy na chlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Vyděračské viry na ústupu

Zatímco vyděračské viry byly v minulém roce na ústupu, těžařské škodlivé kódy se naopak šířily jako lavina. Bez nadsázky. Podle kyberbezpečnostní společnosti Check Point zasáhly desetkrát více organizací než v případě vyděračských virů.

Alarmující je na této číslovce především to, že pouze jedna z pěti organizací si byla vědoma, že vlastně k útoku došlo. Narozdíl od vyděračských virů se totiž ty těžařské snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat výkon napadeného stroje k těžení kybernetických měn.

Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru. Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů.

Antiviry nemusí pomoci

Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornit se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Běžné antiviry si s některými verzemi těžařských virů neporadí, vhodnější je proto používat sofistikovanější aplikace, které dokážou odhalit i webové útoky a další maskované aktivity kyberzločinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám