Tatra ve smyku: Král Dakaru Karel Loprais poprvé v životě na kurzu bezpečné jízdy

Eva Srpová Eva Srpová
18. 4. 2019 10:51
Říkají mu Monsieur Dakar a tento titul si právem zaslouží. Automobilový závodník Karel Loprais je šestinásobným vítězem rallye Dakar v kategorii kamionů. Letos se mimochodem stal také patronem projektu Jedu s dobou.
Karel Loprais na kurzu bezpečné jízdy | Video: SEJFER

Zmíněná akce právě odstartovala druhou vlnu, jde o vzdělávací program pro řidiče seniory. Díky finanční podpoře z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů se řidiči nad 65 let mohou zúčastnit jednodenního programu, na kterém se seznámí se zásadami bezpečné jízdy a změnami v legislativě a na polygonech, kterých je v Česku osm, si mohou vyzkoušet, jak své auto ovládat v krizových situacích.

Aktuálně je totiž více než pětina řidičů, kteří řádně platí povinné ručení na vůz, starší 65 let. Řidiči zkrátka stárnou, ale doprava je rok od roku hustší a starší řidiči často netuší, jak se změnila legislativa.

"I proto komise Fondu zábrany škod zvolila kampaně zaměřené na seniory jako jedno z prioritních témat," dodal Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Projekt se poprvé uskutečnil vloni a senioři o něj projevili nebývalý zájem. "Letos jsme získali více než dvojnásobnou finanční podporu, díky které můžeme uspořádat jednou tolik kurzů," uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a předseda Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR.

Patron projektu Karel Loprais tak vůbec poprvé v životě absolvoval kurz bezpečné jízdy, celý závodnický život se totiž hlavně snažil jet na vítězství. Jak si na kluzné ploše ostravského polygonu Libros s novou Tatrou vedl, se podívejte na videu.

 

Právě se děje

Další zprávy