Obě elektrické hračky jsou zhotovené z tvrdého plastu a pokryté plyšovým materiálem. Zatímco první model pejska má na hlavě lepidlem připevněny dvě červené mašle a kolem krku má zlatou pružinku s navlečenou rolničkou, druhý model se liší doplňky. Na hlavě má totiž klobouk a na očích brýle.

Ilustrační foto.
Nejdražší za sedm let. Do akcí obchodních řetězců míří prémiová vejce

Na bříšku obou modelů pejska je umístěno plastové pouzdro se dvěma bateriemi typu AA, upozornila Česká obchodní inspekce (ČOI). Uzavření tohoto bateriového pouzdra je konstrukčně vyřešeno pomocí západky a šroubku, který ale na výrobcích nabízených k prodeji chyběl.

Některým dětem ve věku do tří let se proto může podařit, a to i bez použití nástroje, tuto západku otevřít a baterie z pouzdra vyjmout.

Nebezpečná rolnička s pružinkou

Nebezpečné pro malé děti mohou být i další části plyšových hraček, například rolnička s pružinkou. Výrobky rovněž neobsahují informaci o věku dítěte, pro nějž jsou určeny, ani upozornění na nebezpečí malých částí, které obsahují. U pejska s červenými mašlemi chybí rovněž jakékoliv identifikační údaje o výrobci či dovozci hračky do České republiky.

Inspektorát ČOI uložil prodejci obou výrobků ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Informace o obou nebezpečných hračkách byly nahlášeny kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu o obchodu a zveřejněny v systému RAPEX. 

Ilustrační foto
Velikonoční pivní speciály? Na stolech se to "zazelená". V nabídce bude i Idiot