Nejlepší horské treky: Začněte na Slovensku nebo v Rakousku, radí český cestovatel

Martin Úbl
18. 4. 2019 11:58
Martin Úbl je zkušený horal, který již patnáct let obchází známé i neznámé treky po celém světě. Má za sebou zkušenosti ze Slovenska, Nepálu i Jižní Ameriky. Kromě toho sepsal o svých putováních v partě přátel dva humoristické cestopisy s názvem Neuvěřitelné příběhy z hor. Tohle jsou jeho tipy, kam jet a jak se na přechod hor připravit, podívejte se.

"Dělat jakýkoliv výběr čehokoliv se podobá chůzi po nataženém laně, jehož jeden konec je založen pod kamenem, který se právě začíná kývat. Tento výběr cest, treků a přechodů je založen čistě na velmi neobjektivním pohledu, což raději říkám předem. Společné mají to, že se při troše plánování dají jít po vlastní ose a bez cestovní kanceláře," říká.

Nízké Tatry, ilustrační foto
Nízké Tatry, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Přechod Nízkých Tater

Ideální cesta, kde si každý může vyzkoušet, zda ho vícedenní přechody hor s batohem na zádech narvaným všemi potřebnými zásobami budou bavit. Naučí se zde, že jídlo je důležitější než oblečení a že více než dvě trička v krosně je neopodstatněná zhýralost.

Odměnou za tyto průběžně těžce nabývané zkušenosti mu budou nádherná příroda, spaní v prázdných salaších a při dobré viditelnosti krásné výhledy až na Vysoké Tatry a vstupenka na příští cesty a do dalších hor.

Kdy se vydat: červen-září

 

Právě se děje

Další zprávy