V den, kdy legendárnímu herci bylo osmdesát, Somr neslavil a absolvoval magnetickou rezonanci. „Kde jsou ty doby, kdy jsem o narozeninách juchal? Tytam!“ hlásil před pěti lety Blesku profesor Ječmen z Básníků, Servác ze Tří veteránů nebo výpravčí z Ostře sledovaných vlaků. „S rodinou jsem si už ale střídmě připil a tu osmdesátku strávím ve špitále. Musím na magnetickou rezonanci,“ popsal tenkrát.

Teď slavil herecký bard už pětaosmdesát. V pondělí svůj narozeninový den sice strávil doma a v pohodě, lékaři ho ale čekali den nato. „Jsme už schránky zchátralé. Ráno musím do nemocnice,“ svěřil Somr Blesku v den jubilea. „Za gratulaci vám velmi děkuju, zavolejte ale, prosím, jindy,“ dodal ještě se zdvořilou omluvou.

Jeho kroky vedly na Neurologickou kliniku 1. LF UK a VFN do pražské Kateřinské ulice. „Lepší už to nebude a já jsem se s tím stárnutím smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ komentoval Somr, který si naposledy zahrál v šestém díle Básníků, a to ještě s podmínkou, že bude hrát vleže. A na dotaz, zda by šel do dílu sedmého, odpověděl s humorem sobě vlastním: „Šel. Ale to se už sejdeme v krematoriu…“

VIDEO: Václav Postránecký je doma z nemocnice! A Josefa Somr se smířil se stářím a nemocemi.

Video
Video se připravuje ...

Václav Postránecký je doma z nemocnice! A Josefa Somr se smířil se stářím a nemocemi. Martin Balcar, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií