Hlavní obsah

Státní dluh stoupl na 1,73 bilionu

Aktualizováno

Státní dluh v letošním 1. čtvrtletí stoupl o 109,6 miliardy na 1,732 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla snaha získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v dubnu a červenci. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 162 600 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

„Samotné zvýšení nominální výše státního dluhu v prvním čtvrtletí je běžným jevem, který je způsoben časovým nesouladem emisní činnosti a splátek státních dluhopisů v průběhu roku a nijak nevypovídá o trendu zadlužování země,” uvedl ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku Petr Pavelek. Státní dluh s určitými výkyvy od roku 2012 mírně klesá.

Ministerstvo v prvním čtvrtletí roku prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v domácí měně za 115,8 miliardy korun. Také poprvé vydalo podle českého práva dluhopisy v eurech, celkově již prodalo dluhopisy za 450 milionů eur, jejich průměrný výnos je přitom záporný. Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám