Střechu Notre-Dame mohl podpálit zkrat, soudí vyšetřovatelé

V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár

V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár Zdroj: Profimedia

V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár
Truchlící lidé u katedrály Notre-Dame
Notre-Dame
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár
18
Fotogalerie

Vyšetřování požáru pařížské katedrály Notre-Dame se podle všeho nejvíce soustředí na možnost, že příčinou byla závada na elektrickém zařízení. Píše to ve čtvrtek web vysílací společnosti France Info. Pomoci odhalit odkud přesně se plameny po střeše gotické památky šířily by mohly záběry z kamery, která byla na jednu z věží namontována jen několik hodin před vypuknutím požáru.

Úřady od počátku uvádějí, že za neštěstím zřejmě není žhářský útok. Policejní zdroj nyní agentuře Reuters řekl, že pokud požár vskutku nebyl založen úmyslně, pak by zcela jistě byl na vině zdroj elektřiny.

Dělníci provádějící restaurátorské práce na centrální věžičce Notre-Dame používali podle France Info dvě zařízení napájená elektřinou: osvětlení a výtah, který byl ale údajně od střechy chrámu vzdálen několik metrů.

Marc Eskenazi ze společnosti Europe Échafaudage, která už více než rok budovala lešení kolem věžičky, Reuters sdělil, že v den požáru se na Notre-Dame nepracovalo s pájkami či letovacími lampami. Zaměstnanci podle něj dodržovali přísná bezpečnostní opatření.

Plameny byly v pondělí zpozorovány kolem 18:50, což bylo podle Eskenaziho hodinu poté, co pracoviště opustil poslední lešenář. Televize BFM TV podotýká, že po celou dobu stavby lešení poměrně často na místo pronikaly nepovolané osoby, přičemž k takovému incidentu došlo i den před požárem.

Úřady ale podle informací BFM TV nepovažují podobný zásah za příliš pravděpodobnou příčinu požáru, protože v pondělí večer se nespustil alarm instalovaný na lešení. Navíc nejrůznější dobrodruhové se většinou na střechu Notre-Dame vydávali v noci či nad ránem.

Požární alarm katedrály se v pondělí poprvé rozezněl v 18:20. Vyšetřovatelé se snaží pochopit, proč byl oheň zaznamenán, až když se tak stalo podruhé o více než dvacet minut později.

Pomoci by mohly záběry z kamery, která měla vytvářet časosběrné video rekonstrukce a která byla na severní věž katedrály umístěna těsně před vypuknutím požáru. "Dělala snímky každých deset minut od 14:00 v pondělí. Na těch fotografiích je vidět kouř. Začíná z jižní strany," vysvětloval Reuters představitel lešenářské firmy Eskenazi. Záběry byly předány vyšetřovatelům.

Ti už mohli prozkoumat některé části Notre-Dame včetně dvou věží na čelní straně katedrály, stále však z bezpečnostních důvodů nemohli projít všechna zákoutí hlavní lodě. Ve snaze odhalit příčinu ničivého požáru budou podle France Info analyzovat veškeré kusy dřeva a kamene, které byly ještě na počátku týdne součástí klenby a střechy gotické stavby. Na vyšetřování se údajně podílí kolem padesáti policistů.