Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavia se nemá za co stydět. Na Chelsea padla 3:4, bojovala ale do poslední minuty

Sport

  20:32aktualizováno  23:00
PRAHA - Fotbalisté Slavie padli v londýnské odvetě čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea 3:4. Lídr české ligy prohrával po prvním poločase 1:4, ale zápas ještě zdramatizoval dvěma brankami Petr Ševčík. Po výsledku 0:1 z úvodního zápasu, který se hrál minulý čtvrtek v Praze, postupují hráči anglického týmu.

Mateo Kovačič byl faulován Ibrahimem Traorém ze Slavie. foto: ČTK/AP

Lídr české ligy odehrál nejhorší první poločas ve své pohárové historii a v pauze prohrával 1:4. V 17. minutě červenobílí prohrávali už 0:3 po trefě Pedra, vlastní brance Simona Deliho a gólu Oliviera Girouda. Poté snížil Tomáš Souček, ale hned za minutu podruhé skóroval Pedro. V druhém poločase snížil dvěma brankami Petr Ševčík, ale víc už hosté nedokázali.

Slavia marně usilovala o vyrovnání svého nejlepšího pohárového výsledku v historii, kterým je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Čtvrtfinále si zahrála počtvrté a poprvé od sezony 1999/2000. Příjmy červenobílých za tento pohárový ročník dosáhly podle klubu zatím 266 milionů korun.

V sestavě Slavie chyběl zraněný bek Coufal a jen na lavičce překvapivě začal Stoch, který v minulosti v Chelsea působil. „Blues“ na rozdíl od úvodního zápasu v Edenu nasadili největší útočnou hvězdu Hazarda.

Radost hráče Slavie Petra Ševčíka.
Petr Ševčík přijímá gratulace k brance.

Chelsea - Slavia 4:3 (4:1)

Branka: 5. Pedro, 9. Deli (vlastní), 17. Giroud, 27. Pedro - 26. Souček, 51. Ševčík, 54. Ševčík

Chelsea: Arrizabalaga - Azpiliqueta, Luiz, Christensen, Emerson - Kanté, Kovačič, Barkley (70. Jorginho) - Pedro (87. Hudson-Odoi), Giroud, Hazard (65. Willian)

Slavia: Kolář - Kúdela, Deli, Ngadeu, Bořil - Ševčík (78. Stoch), Souček, Traoré, Král, Zmrhal (85. Škoda) - Masopust (52. Olayinka)

Pražané nastoupili s třemi stopery, vysoko napadali, ale úvod jim vůbec nevyšel. V páté minutě domácí zakombinovali a po Giroudově přihrávce přehodil brankáře Koláře Pedro. Za čtyři minuty už Chelsea vedla 2:0. Po Hazardově přihrávce Pedro trefil tyč opuštěné branky, od které se míč odrazil do hostujícího Deliho a pak do sítě.

V 17. minutě předvedli domácí další brejk do otevřené obrany a po Pedrově přiťuknutí se trefil Giroud. V 25. minutě gólman Chelsea vychytal Deliho hlavičku, ale z následného rohu už se prosadil volný nabíhající Souček, který v prvním zápase nehrál kvůli karetnímu trestu.

Jenže hned za minutu si Chelsea vzala tříbrankový náskok zpět, když balon procpal do sítě Pedro a dal druhý gól v utkání. Červenobílí poprvé v historii inkasovali v první půli v pohárech čtyřikrát; o tři branky prohráli úvodní dějství jen v roce 2007 při nejvyšším debaklu 0:7 na stadionu jiného anglického klubu Arsenalu.

Po přestávce se hostům za mohutné podpory dvou a půl tisícovek slávistických fanoušků podařilo zdánlivě ztracený zápas zdramatizovat. V 51. minutě napřáhl zpoza vápna Ševčík a střelou na bližší tyč zaskočil Arrizabalagu. Dočkal se první soutěžní trefy ve slávistickém dresu.

Stejný hráč za další tři minuty povedenou ranou z podobného místa tentokrát ke vzdálenější tyči překonal domácího gólmana znovu a hosté najednou potřebovali vstřelit k senzačnímu postupu už jen dvě branky. Za chvíli měl Ševčík za noze hattrick, ale v dobré pozici promáchl. Chelsea, která vyhrála Evropskou ligu v roce 2013 a Ligu mistrů o sezonu dříve, se najednou začala obávat o výsledek, ale závěr zvládla.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...