Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Arsenal s Čechem i podruhé porazil Neapol a je v semifinále EL

Sport

  23:25
PRAHA - Fotbalisté Arsenalu s brankářem Petrem Čechem podruhé za sebou postoupili do semifinále Evropské ligy. V odvetném čtvrtfinále zvítězili v Neapoli 1:0 a navázali na triumf 2:0 z Londýna. „Kanonýři“ si v další fázi zahrají s Valencií, která po úvodní výhře 3:1 ve Villarrealu doma španělského rivala zdolala 2:0.

Svou kariéru Čech ukončí symbolicky proti celku, kde odehrál nejdelší část kariéry, tedy Chelsea. foto: ČTK/AP

Slavia se nemá za co stydět. Na Chelsea padla 3:4, bojovala ale do poslední minuty

Mezi nejlepší čtyřku soutěže se dostal také Frankfurt, jenž otočil čtvrtfinále s Benficou a domácím vítězstvím 2:0 napravil porážku 2:4 z Lisabonu. Eintracht v semifinále vyzve Chelsea, přemožitele pražské Slavie.

Odvetné zápasy čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

SSC Neapol - Arsenal FC 0:1 (0:1)

Branka: 36. Lacazette. Rozhodčí: Hategan (Rum.). První zápas: 0:2, postoupil Arsenal.

Valencie CF - Villarreal CF 2:0 (1:0)

Branky: 13. Lato, 54. Parejo. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas: 3:1, postoupila Valencie.

Eintracht Frankfurt - Benfica Lisabon 2:0 (1:0)

Branky: 37. Kostič, 67. Rode. Rozhodčí: Orsato (It.). První zápas: 2:4, postoupil Frankfurt.

Neapol mohla po čtvrthodině vstřelit první branku, ale Callejónovu střelu Čech vykopl. Arsenal v 36. minutě posunul k postupu Lacazette, když se z přímého kopu trefil přesně pod břevno. Francouzského útočníka krátce po změně stran nenapodobil Aubameyang a sám před odkrytou brankou napálil domácího gólmana Mereta.

Frankfurt od začátku Benficu přehrával a v 37. minutě otevřel skóre. Gačinovič trefil tyč a volný Kostič z dorážky nezaváhal. Domácí i po přestávce pokračovali v náporu a Rode v 67. minutě tvrdou ranou dokonal obrat. Krátce před koncem mohl snížit střídající Salvio, ale trefil tyč. Autor hattricku z úvodního duelu Félix se v Německu vůbec neprosadil.

Valencie byla i ve druhém španělském čtvrtfinále lepší než Villarreal. Nejprve Guedes ve 13. minutě obloučkem našel Lata a ten zblízka překonal brankáře Fernándeze. Na začátku druhé půle zvýšil kapitán Parejo tečovanou ranou z přímého kopu. Domácí na svém stadionu neprohráli ve 20. soutěžním utkání za sebou.

Autor: