Podle svých vyjádření chtějí provokací dotáhnout lidi k volebním urnám. Podle politologa je jejich jediným cílem užít si chvíli pozornosti. Řeč je o stranách s bizarními názvy, které budou o přízeň voličů usilovat v květnových volbách do Evropského parlamentu a na jejichž kandidátkách se objevují i Jihomoravané.

Bizarní názvy stran
- ANO, vytrollíme europarlament
- NE-VOLIM.CZ
- JSI PRO? Jistota Solidarita Investice pro Budoucnost
- Svobodní, Liberland a Radostné Česko – ODEJDEME BEZ PLACENÍ
- CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI
* v těchto stranách kandidují politici z jižní Moravy

Provokativní název straně dali například politici z uskupení ANO, vytrollíme europarlament. „Jsme recesistické hnutí a dáváme to najevo i názvem. Pokud ve volbách uspějeme, nebudeme dělat politiku, ale i nadále recesi,“ uvedl jeden z jihomoravských členů strany Jiří Kyjovský.

Podle něj chce strana netradičním názvem přitáhnout lidi k volbám. „Účast ve volbách do Evropského parlamentu neustále klesá. Ostatní strany a jejich zástupci jsou škrobení a nedokážou lidi zvednout,“ řekl.

Netradiční název zvolili pro své uskupení politici ze strany NE-VOLIM. Podle jejich vyjádření jde o marketingový tah. Za stranu kandiduje třeba Brňan Tomáš Foral. „Strana chce řešit dopravní infrastrukturu, svrchovanost země vůči Evropské unií, otázku migrace či kvalitu potravin,“zmínil.

Brno 18.4.2019 - Happening za obnovu Moravského zemského sněmu.
U Jošta se sešli moravisté. Kvůli obnově zemského sněmu

Podle politologa Michala Pinka z brněnské Masarykovy univerzity je jediným cílem politiků ze stran s bizarními názvy na chvíli zaujmout. „Pokud takové strany uspějí, je schopnost jejich politiků položit mandát velká. Většinou platí, že čím divnější název strana má, tím větší vnitřní exhibicionismus mají její členové,“ uvedl.

Politici z Brna kandidují i za volební koalici Patrioti pro neutralitu. „Naším hlavním cílem je neutralita v mezinárodní politice, zachování české měny či humanitární politika zaměřená na pomoc zemím postiženým válkou. Pod názvem koalice si voliči mohou představit, že kandidáti jsou zastánci národního státu, demokratického politického uspořádání a politiky malého sebevědomého státu,“ nastínil její brněnský člen Michal Ševčík.

Do Evropského parlamentu kandiduje také strana složená čistě z Brňanů. Dali jí název Jsi pro?. „Náš program se zaměřuje na kvalitu potravin, vody a vzduchu či péči o důchodce. Jsme pravicová strana, jaká na naší politické scéně chybí,“ řekl lídr kandidátky Petr Kováč, známý tanečním videem, se kterým kandidoval do Senátu.

Začátek nové plavební sezony v Lednici.
V Lednici zahájí plavební sezonu, v Brně si dají sraz chovatelé mopsů

Záměrně provokovat, aby se voliči podívali na jejich program, chtějí dle svých slov členové strany Svobodní, Liberland a Radostné Česko – ODEJDEME BEZ PLACENÍ . „Za naším neobvyklým jménem, logem a celou kampaní stojí propracovaná vize, která nám všem přinese více svobody a zlepší naši ekonomickou pozici. Nejsme spokojeni se současným stavem Evropské unie, pokud se některé věci nezmění, začneme prosazovat vystoupení z ní,“ nastínil brněnský člen strany David Pokorný.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ
MICHAELA VAŇKOVÁ