Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Deset let od útoku ve Vítkově: Natálka (11) musela na 100 operací, utrpení neskončilo

Deset let od útoku ve Vítkově: Natálka (11) musela na 100 operací, utrpení neskončilo
Zdroj: profimedia
+ Další 3 fotografie
Smutné výročí
Temná noc z 18. na 19. dubna 2009, u domku na okraji Vítkova přibržďuje auto. Několik postav z něj vyskočí a do oken hází tří zápalné lahve s benzínem. Od žhářského útoku na romskou rodinu uplynulo 10 let. Popáleniny utrpěli matka s otcem a jejich dcera Natálka (11), která málem zemřela, trpí dodnes.

Malá Natálka Kudriková (11) vyrostla ve slečnu, ze žhářského útoku se už bohužel asi nikdy zcela nevzpamatuje. Kromě následků popálení trpí i psychicky, je introvertní a musí bojovat s všudypřítomným strachem.

Od ohromné tragédie ve Vítkově uplynulo deset let, rodina je však poznamenaná navždy. „Natálka se bojí usnout, proto bývá často unavená. K tomu dospívá a kůže jí neroste. Kolik má za sebou operací, to už spočítat asi nelze," svěřila serveru Blesk.cz její maminka Anna Siváková

Podle informací, které přinesl server iDNES.cz, dívenku operovali přibližně stokrát. I po dlouhých letech od žhářského útoku má Natálka potíže s kůží, které si její rodina nemůže dovolit vyléčit.

„Ona si třeba nemůže ani pořádně nazout boty. Nemá tvrdé paty, jako jiní lidé. Jakmile se obuje, strhne si kůži zespodu z celého chodidla. A na ty drahé mastičky, na ty jako rodina prostě nemáme. Natálka má třetí stupeň invalidity. Má stáhnutou kůži a svalstvo. Nemá prsty na rukou. Nikdo neví, co bude dál," svěřila se maminka, která ale neztrácí naději. „Začátky byly velice těžké. My pořád ale věříme, že bude lépe. Musí. Bez víry se nedá žít,“ dodala Siváková.

Anna dělá pro svou dceru vše, co je v jejích možnostech. Natálce je ve škole k dispozici jako asistentka a především ji spojuje nejen s jejími spolužáky, ale i s okolím. Rodina dnes žije v Budišově, jen pár kilometrů od Vítkova, kde došlo k osudnému útoku. Dům, ve kterém se noc plná hrůzy odehrála, lehl popelem.

Útočníci dostali vysoké tresty a jsou stále ve vězení. Čtveřice vyníků si odpykává dvacet až dvaadvacet let za katrem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy