Obchodní řetězec Makro v Česku vydělal přes 600 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Velkoobchodům Makro Cash&Carry meziročně stoupl ve finančním roce 2017/2018 zisk o pět procent na 606 milionů korun. Tržby se proti předchozímu období se snížily o procento na 28,95 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy jednoho z největších obchodních řetězců v Česku za účetní období, které skončilo k 30. září loňského roku. Makro Cash & Carry provozuje v ČR 13 velkoobchodních center. Spadá pod německý řetězec Metro, který chce převzít podnikatel Daniel Křetínský.

"Dlouhodobě zaznamenáváme nárůst prodejů potravin proti spotřebnímu sortimentu," uvedla mluvčí Romana Nýdrle. Cílem velkoobchodní strategie firmy je podle ní vybudovat vícekanálovou distribuci a poskytovat komplexní služby dvěma klíčovým skupinám, a to profesionální gastronomii a maloobchodu.

Makro vybudovalo nedaleko dálnice D8 poblíž Kralup nad Vltavou poloautomatizovaný velkosklad. Distribuční centrum, které se dokončuje, bude především centrálním skladem pro přímé závozy zákazníků v Praze a okolí.

Začátkem dubna řetězec, který zaměstnává více než tři tisíce lidí, oznámil změnu ředitele a představenstva. Guillauma Chêna, který odstoupil ze zdravotních důvodů, na postu generálního ředitele vystřídal Belgičan Olivier Langlet, dosavadní šéf skupiny Metro na Ukrajině.

Deník E15 začátkem dubna citoval podnikatele Tomáše Čupra, že odchod Chêna může být spojen právě s novým distribučním centrem. Výstavbu považuje Čupr za drahou a zdlouhavou. Cena není známa. Podle realitní poradenské společnosti JLL, jež transakci zprostředkovala, by mělo stát zhruba 35 milionů eur (899 milionů korun), uvedl deník. Loňské investice firmy podle výroční zprávy směřovaly právě do centra. Zbývá dokončit jeho robotizaci, chladicí systém a další vybavení za 672 milionů korun.

Skupina Metro Group, která je jednou z největších mezinárodních retailových společností, má zastoupení ve 32 zemích a více než 500 velkoobchodních center. Samotné Makro působící v Česku má tři skupiny zákazníků z řad podnikatelů. Hotely a restaurace tvoří zhruba 35 procent obratu, maloobchodní prodejci se na tržbách podílejí také 35 procenty, zbytek jsou firmy a instituce.