Rčení, že v Praze je blaze, ale draze, platí hlavně o bydlení. Česká metropole v tom ale není sama. Podobné problémy mají jiná města, která přitahují kupce bytů a domů z ciziny. Jedním z nich je Vancouver.

Město na západním pobřeží Kanady má 2,3 milionu obyvatel. Je tak sice až třetím největším sídlem v zemi, ale na rozdíl od prvního Toronta a druhého Montrealu jsou ve Vancouveru nejdražší nemovitosti. Jedním z důvodů je zájem cizinců. Pro mnohé z nich je Vancouver jedním z několika míst na světě, kde nemovitosti vlastní, ale trvale v nich nebydlí. Tyto domy bývají po většinu roku prázdné a město se proti tomu rozhodlo zakročit.

Od roku 2017 ve Vancouveru platí zvláštní městský poplatek nazývaný daní z prázdných domovů (anglicky Empty Homes Tax). "Chceme vrátit prázdné a nevyužívané nemovitosti na trh dlouhodobých pronájmů pro obyvatele, kteří ve Vancouveru žijí a pracují," uvádí radnice kanadského města na svých webových stránkách. Město nemusí složitě zjišťovat, jestli jsou domy využívané, či nikoli. Je povinností daňových poplatníků prokázat, že nemovitosti, které neslouží jako jejich stálé bydliště, jsou k bydlení využívány někým jiným, příbuznými či nájemci.

To vypadá jako návod pro zdolání problému, se kterým se podle mnoha českých politiků, zejména za pirátskou stranu, potýkají velká česká města v čele s Prahou. Nájmy i ceny nemovitostí jsou ovšem v české metropoli ve srovnání se zbytkem země výrazně vyšší. Příčina tkví v tom, že se příliš nestaví, a Praha navíc v minulosti přilákala mnoho investorů ze zahraničí, například z Ruska a Velké Británie. Jejich pozornost upoutaly ve srovnání s Londýnem či Moskvou dostupné ceny a vidina jejich růstu. Ten se dostavil. Mnozí majitelé proto ani necítí potřebu své nemovitosti pronajímat a jen čekají na další růst jejich hodnoty. Alespoň to je jedna z domněnek, kterou si chtěli pražští piráti ověřit pomocí dat z elektroměrů a následně případně zavést opatření, která by majitele nevyužívaných bytů přiměla změnit jejich jednání.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaký nečekaný důsledek mělo zavedení nové daně z nevyužitých nemovitostí?
  • Jak se daň projevila na cenách nemovitostí?
  • A jaká řešení se pro zlepšení dostupnosti bydlení nabízejí v Praze?
  • Kolik studenti za luxusní bydlení ve Vancouveru platí?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se