Primátor Jiránek: Kladenská radnice pomáhá lidem z vyhořelé ubytovny v Rozdělově

19.04.2019 14:01

Ubytování pro lidi z ubytovny v Rozdělově včera večer řešila kladenská radnice. Soukromé zařízení, kde bydleli zpravidla sociálně slabí občané, v neděli kvůli hraní dětí s ohněm vyhořelo. Z bezpečnostních důvodů ho hasiči a statik ve čtvrtek odpoledne zavřeli.

Primátor Jiránek: Kladenská radnice pomáhá lidem z vyhořelé ubytovny v Rozdělově
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Lidem, kteří si sami nenašli náhradní ubytování, pomohl kladenský magistrát. "Přesný počet nájemníků ubytovny nebyl znám, odhady mluvily o devadesáti lidech. Z původních šedesáti zájemců o městem zajištěný nocleh v tělocvičně na ZŠ Moskevská tuto možnost nakonec využilo 38 lidí," říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: "Situaci dál řešíme, školu lze využít přes svátky, pak se do ní vrátí děti. O spolupráci jsme mimo jiné požádali Středočeský kraj či Úřad práce."

"Situaci komplikuje nedávné uzavření ubytovny Důl Max v Libušíně, které přispělo k zaplnění kapacity kladenských ubytoven. Najít bydlení pro tolik lidí není jednoduché," připomíná statutární náměstek primátora města Kladno Tomáš Kutil a doplňuje: "Ukazuje se, že celoplošné opatření obecné povahy k bezdoplatkovým zónám situace tohoto typu nijak neřeší. Bude proto potřeba velmi rychle přijmout s ohledem na budoucnost komplexnější řešení, a to nejen v sociální oblasti."

Sociálně slabí lidé v Kladně zpravidla bydlí na ubytovnách, ale i v rodinných domech, které majitelé rozdělili na pokoje. Předražené nájmy se často platí ze státních doplatků na bydlení. Zabránit obchodu s chudobou by podle kladenských radních mohlo pomoci mimo jiné sloučení dávek na bydlení do jedné či průběžná sociální práce.

Aktuálním nástrojem obcí je opatření obecné povahy (OOP), kterým municipality mohou vyhlásit určitou lokalitu za místo, kde nově příchozí doplatek na bydlení nedostávají. OOP v Kladně od dubna zjednodušeně kvůli celoplošnosti prosazené za minulého vedení radnice zrušil Krajský úřad Středočeského kraje. Město teď chystá OOP nové, a to na konkrétní lokality. Taková OOP má nyní vyhlášeno nebo se chystá vyhlásit více než osmdesát obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…