Hlavní obsah

Za Prahou hoří ve skalách, hasičům pomáhal vrtulník

– Úholičky • Aktualizováno
Novinky, kub, jap

Hasiči likvidují od pátečního odpoledne rozsáhlý požár porostu u Úholiček v okrese Praha-západ. Ve skalách nad Vltavou hořel porost, s ohněm bojovaly desítky hasičů, kterým pomáhal likvidovat plameny vrtulník. Kvůli požáru nejezdily na vlaky na trati Praha-Děčín.

Rozsáhlý požár u Řeže u PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Požár se podařilo dostat pod kontrolu po 16:30. Hasicí práce by se měly v noci utlumit a plně pokračovat v sobotu ráno.

Kvůli plamenům musela být uzavřena cyklostezka vedoucí v oblasti kolem požáru, protože shazování vody ze vzduchu by mohlo ohrozit turisty.

„Zasahujeme převážně s vrtulníkem, požár je ve velmi těžko přístupném terénu,“ sdělil v odpoledních hodinách Novinkám mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Plameny zasáhly zhruba 500 x 100 metrů porostu. Hasiči podle mluvčího využívali vodu z Vltavy, odkud se do vrtulníku nabírá voda do tzv. bambi vaku zavěšeného pod vrtulníkem.

Požár u pražských ÚholičekVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Kvůli ohni nejezdily vlaky na trati Praha-Děčín.

Stále více požárů různých porostů v přírodě zaměstnává středočeské hasiče již od čtvrtka, podílí se na tom podle nich zejména suché a větrné počasí posledních dní.

„Události navíc velice často komplikoval špatně přístupný terén a mnohdy také vítr, který způsoboval rychlé rozšiřování plamenů do okolí zasažených ploch,“ napsali hasiči na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám