Hlavní obsah

V Česku je tepleji než na Mallorce. Jih Evropy sužuje déšť a chladno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzivní deště a teploty kolem 15 stupňů panují v současné době na jihu Evropy. Ten, kdo se rozhodl strávit velikonoční volno ve Španělsku, na Kanárských ostrovech, Mallorce, Itálii, Baleárských ostrovech, Řecku či Turecku, zažívá teploty o zhruba deset stupňů nižší, než panují v současné době ve střední Evropě. Za teplotním rozdělením Evropy stojí silný jetstream, píše server týdeníku Focus.

Foto: Federico Gambarini, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Ve Španělsku, Na Baleárských ostrovech a v Itálii hrozí intenzivní deště hlavně v neděli a v pondělí. V Pyrenejích na počátku tohoto týdne dokonce sněžilo,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Jetstream je proudění vzduchu v atmosféře ze západu na východ ve výšce osm až 12 tisíc metrů a je vyvoláno rozdílem teplot v rozdílných zeměpisných šířkách. Vyskytuje se podél rovnoběžek a jsou to poměrně úzké pásy silného větru, který může dosahovat rychlosti až 700 km/h.

Pásy jsou rovné či mírně zvlněné a fungují podle vědců jako dálnice. Jestliže proudění na severní polokouli ztrácí hnací sílu a zpomaluje, roste zvlnění a objevují se výrazné oblouky, které zůstávají nad určitou oblastí. V přeneseném slova smyslu se na „dálnici zastavuje provoz“.

Horký vzduch ve výběžcích proniká daleko na sever a chladný v brázdách nižšího tlaku na jih. Místo toho, aby proudění pokračovalo a měnilo počasí, zůstává nad oblastmi daný ráz počasí i několik týdnů. To se děje i nyní, kdy střední Evropa hlásí teploty přesahující 20 stupňů, a naopak jižní oblasti Evropy se potýkají s počasím, které je obvyklé pro severní a střední oblasti starého kontinentu.

„Pro střední Evropu se tak opakuje stejný model, jako jsme měli vloni, kdy se Česko ocitlo v oblasti vysokého tlaku vzduchu. Byl nehybný a zažili jsme extrémně suché a nadprůměrně teplé jaro,“ dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám