Hlavní obsah

Nad vyhořelou katedrálou Notre-Dame se rozevře obří „deštník”

Paříž

Vyhořelé pařížské katedrále Notre-Dame hrozí další poškození. Meteorologové varují, že příští týden by měly Paříž postihnout silné deště. Pokud by do chrámu začalo pršet, protože se část střechy propadla, mohlo by to ohrozit stabilitu celé stavby, varují odborníci. Nad katedrálou bude vztyčena konstrukce s plachtou. Bude to něco jako ohromný deštník, popsala televizi BFMTV předsedkyně spolku pro ochranu historických památek Charlotte Hubertová.

Foto: Gigarama.ru, ČTK/AP

Nad vyhořelými částmi se vytvoří kontrukce a střechu zakryje plachta.

Článek

„Katedrála je velmi křehká. Kámen, ze kterého je postavena byl nejprve ohrožován extrémně vysokými teplotami a následně prudce zchlazen vodou při hašení. Začal se drolit a oblast mezi zvonicemi je nesmírně křehká,“ uvedla Hubertová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkáza uvnitř katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Ministr kultury Franck Riester připomněl, že voda z intenzivních dešťů, které mají příští týden postihnout francouzskou metropoli, by mohla ohrozit i statiku budovy, pokud by se například větší množství vody shromáždilo na zbytcích střechy. Zakrytí chrámu se musí podle něj provést co nejrychleji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Laserový scan katedrály Notre-Dame by mohl pomoci při její rekonstrukciVideo: Reuters

Vytvoří se zvláštní konstrukce, na kterou se upevní dočasná plachtová střecha. Bude to podle jejích slov vypadat jako obří deštník, který bude ve větší výšce než původní střecha. To dovolí restaurátorům a dělníkům, aby pod ním mohli pracovat.

Zhruba padesátka expertů pracuje od pátku v katedrále. Odvážejí odtamtud 15 velkorozměrných obrazů ze 17. století, z nichž některé mají na šířku i tři metry. Tyto se musejí svěsit a vymanévrovat z úzkých prostorů kaplí, poté budou převezeny  do Louvru. Tam je dostanou na starosti restaurátoři, kteří zkontrolují, zda je nepoškodil žár, voda či kouř. Podle ministra kultury Riestera jsou naštěstí poškozené jen minimálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám