Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Varovanie hygienika! FOTO Šokujúce zistenie o detskom kréme, riziková je aj pena do kúpeľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa môže nachádzať ďalšia nebezpečná kozmetika, pred ktorou varuje štátny hygienik. Za nevyhovujúce boli tentokrát označené pena do kúpeľa, farby na tetovanie a detský krém na ošetrenie podráždenej pokožky v plienkovej oblasti.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na svojej stránke na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku, Taliansku a Česku.

Pena do kúpeľa

V poľskej pene do kúpeľa od značky Frucht bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas putida. „Výrobok môže spôsobiť rôzne infekcie hlavne u rizikových skupín spotrebiteľov,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nález uvedenej baktérie bol objavený vo výrobnej dávke s dátumom exspirácie do budúcoročného 8. novembra s čiarovým kódom 4010937100045. Pena s vôňou exotického ovocia sa predáva v litrovej plastovej fľaši.

Farby na tetovanie

Nadlimitné množstvo látky Anisidine bolo zistené vo farbách na tetovanie značky World Famous Tattoo Ink. Konkrétne ide o farby GREEN BERET s číslom výrobnej dávky WFGB161801 a SAILOR JERRY RED s číslom WFSJR1720011.  

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Oba produkty vyrába americká spoločnosť WORLD FAMOUS TATTOO Ink. „Vo vyššie uvedených výrobkoch bola zistená látka - Anisidine, ktorá by sa nemala nachádzať vo výrobkoch na tetovanie,“ pripomenul hygienik.  


Odporúčame aj: Kozmetiku na FOTO nepoužívajte! V telovom kréme našli zakázanú chemikáliu, nevyhoveli ani farby


Detský krém

Analýzou detského krému URIAGE EAU THERMALE Bèbè 1 er Change bolo zistené, že v jeho zložení sa nachádza prekročená povolená koncentrácia látky o-Cymen-5-ol, čo je v rozpore nariadením Európskeho parlamentu a Rady kozmetických výrobkoch.  

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Francúzsky krém (100 ml) značky URIAGE, ktorý je určený na použitie do plienkovej oblasti, vyrába tamojšia firma Laboratoires Dermatologique d'Uriage. Prítomnosť uvedenej látky sa nachádzala vo výrobnej dávke 801202 s čiarovým kódom 3661434002298.

Podľa Mikasa je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu