Mocní lidé dnes tvoří sektu. Ale i chudí lidé mají internet. Petr Robejšek rozebírá, jak dnes vypadá společenský zápas

19.04.2019 18:48

Moderátor Luboš Xaver Veselý v internetové televizi XTV.cz přivítal analytika Petra Robejška. Dozvěděl se od něj, že svět má tendenci se zbláznit. Je to prý dobře vidět už na tom, že politické elity žijí zcela odtrženy od obyčejných lidí. Ve Francii stojí na jedné straně prezident Macron se svými odcizenými plány, a na straně druhé lidé, kteří živoří od výplaty k výplatě.

Mocní lidé dnes tvoří sektu. Ale i chudí lidé mají internet. Petr Robejšek rozebírá, jak dnes vypadá společenský zápas
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Robejšek, mentor Realistů, politolog

Prvních pár slov věnoval poslanci Václavu Klausovi mladšímu. Klaus mladší je podle Robejška silnou osobností, jenže až natolik silnou, že těžko může uspět v nějaké politické straně a aby dokázal úspěšně tuto politickou stranu nějak formovat. „V jednom interview jsem napsal, že je velmi těžké, aby se Václav Klaus mladší zapojil do nějaké strany, právě proto, že je to výjimečná osobnost. Já se obávám, že nemá tu sociální kompetenci, to nadání zacházet s lidmi, jak to měl jeho otec, který byl v tomto opravdu úžasný,“ vychvaloval Robejšek Klause staršího. Bývalý prezident podle Robejška dokázal lidi někam nasměrovat, ale s Klausem mladším je problém v tom, že těžko snáší oponenturu.

Pokud jde o politickou scénu obecně, podle Robejška dnešní politické elity žijí odtržené od společnosti. V tomto prostředí se ve značných obtížích ocitá především levicová politika. Západní společnost bohatne a sociální demokracie hledá nová nosná témata. Přitom by možná stačilo, kdyby zůstala u pomoci lidem, kteří nejsou v globalizovaném světě tak úspěšní.

„V té normální společnosti žijí žluté vesty. Tam žijí velmi chudí a stále chudnoucí lidé. ... Tahleta sekta, která je takovým podivným seskupením, které si vzájemně konkurují, ale ve skutečnosti mají společný zájem profitovat z toho, co je dané a nenechat se rušit tím, co je dole,“ prohlásil Robejšek.

Svět se prý přitom moc nezměnil, stále znovu a znovu se nám vrací konflikt bohatých a chudých. Jejich dnešní zápas je však v něčem unikátní. I chudí lidé mohou volit. A nejenže můžou volit, ale jsou i slyšet. „Chudí lidé dnes mají hlas a mají internet,“ řekl Robejšek.

Demonstrace žlutých vest jsou podle hosta jen vzpourou chudých proti bohatým. Vzpourou chudých lidí, kteří se bojí, jestli budou mít na konci měsíce na chleba, proti bohatým, kteří chtějí řešit klimatické změny. „Pak přišel prezident Macron s tím naprosto odcizeným plánem, že na jedné straně zruší daň z blahobytu, z bohatství, a na druhé straně zvýší ekologické daně, které zdraží zejména život těch dole,“ varoval Robejšek.

Těmto lidem je prý poměrně lhostejné, co říká švédská studentka Greta Thunbergová, oni přemýšlejí, jak přežít. Politici by měli naslouchat těmto lidem a reagovat na to, co říkají. A ačkoli Robejšek není sociálním demokratem, oceňuje, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová lidem naslouchá a snaží se jim vyjít vstříc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…