Hrad protlačil nového velvyslance v Ženevě. Dříve působil jako právník u Rafaje

Jmenování velvyslanců

Hrad protlačil nového velvyslance v Ženevě. Dříve působil jako právník u RafajeNOVÉ
Petr Gajdušek Foto:

Reprofoto: Youtube.com/ Univerzita Karlova

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Novým velvyslancem při OSN v Ženevě se stal Petr Gajdušek. V minulosti byl mnohaletým poradcem šéfa Antimonopolního úřadu Petra Rafaje, který je nyní pod tlakem odvolání kvůli mýtnému tendru. Vláda o změnách na velvyslaneckých postech rozhodla v pondělí, kdy šéf diplomacie Tomáš Petříček předložil seznam nových jmen kabinetu Andreje Babiše. Gajdušek je však podle informací Echo24 faktickým nominantem prezidenta Miloše Zemana.

Gajdušek má na pozici stálé mise v Ženevě při OSN nahradit Jana Káru. O jmenování nových velvyslanců se vláda usnesla na pondělní schůzi, i když na programu schůze tento bod chyběl. „Ano, vláda projednávala tyto návrhy,“ řekla pro Echo24 mluvčí vlády Jana Adamcová. Gajduškovo jméno měl přidat na list velvyslanců Hrad v čele s poradcem Martinem Nejedlým a kancléřem Vratislavem Mynářem.

Jmenování nového velvyslance odmítl okomentovat mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, podle kterého se prezident „nevyjadřuje k otázkám diplomatickým“. Své jmenování do funkce nevyvrátil ani Petr Gajdušek. „Veškeré nominace Personální rady ministerstva zahraničních věcí na posty velvyslanců jsou v režimu „vyhrazené“. Nemohu je bohužel jakkoliv komentovat,“ řekl pro Echo24 Gajdušek.

Seznam vládou schválených velvyslanců ještě musí potvrdit prezident Miloš Zeman, který by však po dosazení Gajduška do Ženevy neměl mít s podpisem problém. 

Gajdušek byl v minulosti spojen se stranou ČSSD, kdy byl ve vedení sociální demokracie ve Frýdku-Místku. Mezi lety 2010 až 2015 působil na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kdy zastával pozici ředitele Sekci předsedy ÚOHS a patřil také mezi poradce šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

V roce 2015 si ho na ministerstvo zahraničí vytáhl tehdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Ve výběrovém řízení, kde byl přihlášen jako jediný, uspěl na místo státního tajemníka MZV. Na resortu nadále působí ve funkci ředitele odboru Organizace spojených národů.

Gajdušek vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a následně získal postgraduální vzdělání v oboru evropského a mezinárodního práva na univerzitě v Cambridge. Poté studoval i obor mezinárodního práva a lidských práv na univerzitě v Oxfordu. 

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: 

Landovský zamíří do Bruselu jako velvyslanec při NATO

Ministerstvo zahraničí vyzvalo ruského velvyslance k rychlé nápravě situace kolem bytů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články