„Brutální hnus, pro který by ve slušné společnosti nemělo být místo.“ Petr Žantovský se rozčílil. Podívejte se nad kým

20.04.2019 5:15

TÝDEN V MÉDIÍCH Velice nevěrohodně působilo bubnování na poplach kvůli ohrožení svobody ze strany online deníku Forum24. Jeho lidé vykřikují cosi o zakázané reklamě na vlnách veřejnoprávního rozhlasu, přestože jim šlo o to protlačit do vysílání ostrou kritiku jednoho politického subjektu, a to ve velmi krátké době před volbami do Evropského parlamentu. Petr Žantovský se kromě toho v aktuálním mediálním přehledu zaměřuje na „brutální hnus“, pro který by ve slušné společnosti nemělo být místo. Označuje tak počínání elfů, kteří ze své anonymity nálepkují každého, kdo si myslí něco jiného než oni. Tvrdí, že je spojuje odpor k rozdělování společnosti, ale sami ji nejvíc rozdělují.

„Brutální hnus, pro který by ve slušné společnosti nemělo být místo.“ Petr Žantovský se rozčílil. Podívejte se nad kým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

První zastavení pravidelného přehledu mediálních zajímavostí patří online deníku Forum24. „Ústy paní Hovorkové v textu s titulkem ‚Český rozhlas zakázal deníku FORUM 24 reklamu. Vadilo, že je o Babišovi‘ a o den později ústy pana Šafra pod titulkem ‚Stanovisko šéfredaktora k zakázané reklamě na Českém rozhlase‘ se lidé z Fora24 vyjádřili k tomu, že jim údajně Český rozhlas zakázal reklamu na jejich speciální publikaci a považují to za porušení svobody. Dokonce to dokládají jakýmsi právním posudkem Aleše Rozehnala, který, jak víme, je ve velmi blízkém vztahu k téhle mediální struktuře, zejména tedy k Hlídacímu psu pana Šlerky a pana Břešťana, takže je to právní stanovisko – řekl bych – spřátelené osobnosti, nedá se tedy brát jako úplně objektivní,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.  

Hned také upozorňuje, že údajně zakázaná reklama nebyla ve skutečnosti zakázaná, jen lidé z Českého rozhlasu doporučili vypustit z ní některé velice adresné body, které se týkaly konkrétních osobností. „Stručně řečeno, šlo o reklamu na nějaký speciál, který byl zaměřen proti Andreji Babišovi. Je právem kohokoli, třeba i Fora24, takové speciální publikace vydávat, to je pravda, ale na druhou stranu se nedivím Českému rozhlasu, že byl velmi na vážkách, jak s tou věcí naložit, protože je měsíc před volbami do Evropského parlamentu. Před týdnem jsme si povídali o tom, jak někdo navrhuje různé pány Kovy, Nutily a podobné na státní vyznamenání, a já to ohodnotil, že oni přece vědí, že to nemůže projít, ale je to určitý druh zkoušení, kam až jde ta ‚odolnost materiálu‘,“ připomíná mediální analytik.

Serióznost Fora24 výstižně ilustruje blamáž s Českými lvy

Považuje za úplně stejný případ, že si Forum24 vytvořilo reklamu, sehnalo si na ni někde peníze a snažilo se do veřejného prostoru prostřednictvím veřejnoprávního média protlačit poměrně ostrou kritiku jednoho politického subjektu, a to ve velmi krátké době před volbami do Evropského parlamentu. „Takže se ani nedivím generálnímu řediteli a Českému rozhlasu jako takovému, že to v této podobě vysílat odmítli a vyzvali je k méně útočné, méně adresné a méně politicky definované reklamě. To mi zapadá do kontextu toho všeho, co se zde děje,“ podotýká Petr Žantovský.

V té souvislosti mu to nedá, aby neokomentoval serióznost Fora24. „Připomenu událost starou jen pár dnů, kdy redaktor Besser napsal článek o tom, že režisér Ondřej Trojan nezískal za film Toman žádnou cenu Českých lvů, ačkoli měl třináct nominací, včetně kategorií nejlepší film, režie, scénář nebo herci v hlavních rolích, a že vedle toho byla zastavena dotace pro filmový festival ve Slavonicích, který má ‚pod křídlem‘, a že to má všechno jasnou politickou konotaci, protože se režisér Trojan někde vyjádřil neblaze a nevlídně o panu premiérovi a že to je zcela jednoznačně politický zásah,“ odkazuje mediální odborník na článek Viléma Bessera.

Není to standardní médium, ale jen propagandistická nástěnka

Jaké bylo autorovo rozčarování, když se sám režisér Trojan proti jeho spekulacím ohradil. „Uvedl, že to tak není, že jeho postoje, které vyjadřuje dlouhodobě, s tím nijak nesouvisí, protože  o cenách Českého lva i o tom festivalu se rozhoduje na poměrně objektivním fóru mezi velkým množstvím akademiků a dalších lidí, kteří jsou v porotě. A je tedy velmi nepravděpodobné, když někde rozhoduje dvě stě lidí, kteří jsou navíc z devadesáti devíti procent nepochybně kriticky orientováni vůči premiérovi a vůči jeho politice, že by jeho nátlak zrovna na ně zapůsobil tak, že by ho poslechli a cenu Ondřeji Trojanovi nedali. Takže od Fora24 to byla velká blamáž. Z toho je jasně patrné, že Forum24 není médium standardního zpravodajského typu, ale je to propagandistický plakát, taková nástěnka, na níž se připichují urážky, útoky a denunciace,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Za pikantní považuje, jak se po vyjádření Ondřeje Trojana z toho snažil Vilém Besser vykroutit. „Připsal k tomu, že komentář k situaci kolem Českých lvů i festivalu ve Slavonicích je ‚pouze dojem autora, který sleduje dění zvenku‘. Takže nemusíme psát fakta, teď jsou důležitější dojmy nějakých pánů Besserů. Ve vysvětlování ještě pokračoval: ‚Ale zároveň je za roky, kdy je Andrej Babiš u moci, zvyklý se setkávat s případy, kdy premiérovy dlouhé prsty zasáhly do různých sfér podnikání i osobního života mnohých‘. To je taková floskule, která potvrzuje to, co jsem říkal před chvílí, že nejde o nic jiného než někoho urazit, okopat, vyzkoušet ‚trpělivost toho materiálu‘ a způsobit ve společnosti jenom další a další rozvrat a rozdělení,“ konstatuje mediální analytik.

Filozofa vyhodili z místa poradce britské vlády kvůli rozhovoru

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
Přiznává, že zpráva, která ho inspirovala pro druhé dnešní téma, jím docela otřásla. „Jak jsem se dozvěděl z Info.cz i z jiných zdrojů, tak slavný britský filozof Roger Scruton, který mimochodem dostal v roce 1998 státní vyznamenání z rukou prezidenta Václava Havla, Medaili za zásluhy první třídy, stejně jako další myslitelé evropského nebo světového formátu, tak tenhle Roger Scruton, který má blízko i k Česku, byl tento týden vyhozen z místa poradce britské vlády. Důvodem se stala skutečnost, že poskytl rozhovor nějakému magazínu New Statesman, v němž hodnotí souvislosti týkající se maďarské politiky, sporu Soros – Orbán a také týkající se islamofobie,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ze zmíněného Scrutonova rozhovoru považuje za důležité pár myšlenek vypíchnout. „Podstatná myšlenka je ta, která se vyjadřuje k tomu, že v Maďarsku bují antisemitismus a je vlastně ztělesňován postavou George Sorose. Velice správně připomíná situaci konce osmdesátých let, kdy se Orbán společně se Sorosem pokoušeli budovat v Maďarsku demokratickou společnost po pádu socialismu. Posléze se pravděpodobně rozešli z politických důvodů, ale to je celkem vedlejší. Nicméně od té doby je to dvojkolejná situace a Scruton je první, kdo to celkem jednoznačně otevírá. Stejně tak důležitě otevírá otázku islamofobie, kterou dává jasně za vinu Muslimskému bratrstvu a všem těm událostem Arabského jara, protože předtím nic takového jako islamofobie nebylo a má to původ v tomto období a v těchto souvislostech,“ připomíná mediální odborník.

Společnost přestala snášet samostatné myšlení a ještě za něj trestá

Zároveň zdůrazňuje, že vše v inkriminovaném rozhovoru řečené naprosto jednoznačně plyne ze Scrutonova konzervativního myšlení. „To jsou myšlenky naprosto vyplývající z jeho dosavadní tvorby, nijak z ní nevyčnívají, nejsou ničím novým ve smyslu, že by byl agresívní, že by se změnil názorově. Ne, to společnost kolem nás se mění názorově, méně snáší samostatné individuální myšlení a ještě za něj trestá. Myslím si, že dokud různí udavači, kterými se to kolem nás jenom hemží, soustřeďovali svou pozornost na malá média, drobné blogery a na lidi, kteří v podstatě nejsou systému nebezpeční, tak na to už jsme si zvykli. Ale jakmile se začíná vytvářet nová kasta velkých nepřátel z lidí formátu Rogera Scrutona, tak to začíná být hodně zle,“ míní Petr Žantovský.

Na závěr si nechal reportáž Zuzany Černé, která pod titulkem „Čeští elfové pro Seznam: řetězové e-maily plné lží míří na seniory, odhalení trollové zmlknou“ vyšla ve středu na Seznamu. „Už jsme si o těch anonymních postavách, které si říkají elfové, párkrát povídali. Je to velmi odporná aktivita lidí, kteří – teď bych si je dovolil zacitovat – se popisují takto: ‚Čeští elfové bojují v hybridní válce tam, kde se státu bojovat nechce. Dnes jich jsou desítky a vzájemně se neznají, komunikují v šifrovaných zprávách a pod služebními čísly. Jsou mezi nimi lékaři, studenti, učitelé, hasiči, podnikatelé, umělci, řemeslníci, policisté, vojáci. Spojuje je odpor k rozdělování společnosti prostřednictvím manipulací. Chtějí ji proto chránit‘,“ cituje mediální analytik charakteristiku elfů.

Elfové těží ze své anonymity a staví na naivitě mladých lidí  

Zamýšlí se nad ní o to víc, že jsou to lidé do té míry bojácní a stydliví, že nejsou schopni vystupovat jinak než v anonymitě. „Za slušných časů se anonymními dopisy nezabýval nikdo, možná jenom komunistická policie. Tak jestli nejsme zpátky v těch časech, nevím. Ale normální instituce, úřad, kdokoli, člověk se anonymem prostě nezabývá. Anonymy píše prostě ubožák, který nemá na to, aby se pod to podepsal a obhájil svůj názor. Druhá věc je ta, že jestli tvrdí, že je spojuje odpor k rozdělování společnosti, tak co jiného dělají oni, než že rozdělují společnost? Popisují, že jedna část společnosti, ta lepší, to jsou zřejmě ti podle Zemana lepšolidé, tu že chrání, a ti ostatní jsou špatní a ti že škodí. Takže zase třídní boj, zase ten komunismus, zase všechno zpátky,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

A u slov „chtějí ji chránit“ doporučuje se zastavit. „Koho chtějí chránit? Kde berou nějací anonymové právo definovat tu lepšospolečnost, kterou mají chránit? A proti komu? Proti ní samotné? Proti těm 85 procentům populace, která si myslí něco jiného než lepšolidé? Zdá se mi to postavené na hlavu a myslím, že je to celé jedna velká lež, počínaje tím, že tu skupina anonymů pracuje s těmi bájeslovnými metaforami – trollové, elfové, to je směšné. To je hra, která má přitáhnout osmnácti-devatenáctileté voliče a jako každá tzv. revoluce, kulturní revoluce v Číně či bolševické popřevratové dění po roce 1948 v Československu, staví na naivitě mladých lidí a na tom, že se našla nějaká atraktivní obezlička, která mladé lidi přitáhla k věci, a oni neznajíce fakta a nemajíce informací se nechali zneužít. To je přesně tato situace,“ domnívá se mediální odborník.

Cílem elfů není odstranit rozdělení společnosti, ale prohloubit ho

Přitom si vůbec nemyslím, že to jsou nějací naivní přesvědčení idealisté, kteří se schovávají za nápis elfové. „Naopak jsem toho názoru, že je to naprosto dokonale organizovaná – a teď opravdu nekonspiruji – skupina, která má své cíle, je odněkud řízena a jejím smyslem není odstranit rozdělení společnosti, ale prohloubit ho. Také jsem si ještě prostudoval u toho článku na Seznamu – a každému doporučuji se na to podívat – takový měsíční ‚výkaz práce‘, abych tak řekl, takový výpis, brožurku, k čemu dospěli za předchozí měsíc. Je to samozřejmě dokonale politicky definovatelné. Jsou tam zmíněni lidé, kteří si myslí něco jiného než oni. Na jedné straně SPD, na druhé straně pan europoslanec Zdechovský a další lidé,“ poukazuje Petr Žantovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Kromě toho si anonymové, sami sebe označující za elfy, vedou rubriku tzv. mluvících hlav. „To jsou lidé, z jejichž výroků nejsou schopni vydedukovat nic, co by bylo nepravdivé, tak je aspoň pošpiní. Tam zahrnuli lidi jako Zdeněk Zbořil, Terezu Spencerovou, také moji maličkost, Jaroslava Baštu a další, kteří se pohybují v té otevřené internetové publicistické sféře a říkají své názory na věci jinak, než by oni rádi slyšeli. A tím, že vlastně nelžeme, my ‚mluvící hlavy‘, nevymýšlíme si, nekreslíme žádné dezinformace, nevymýšlíme si žádná spiknutí, tak je vlastně strašně rozčilujeme, protože na nás takříkajíc nic nemají. Tak nás musí alespoň dehonestovat, což je klasická manipulační metoda udělení negativní nálepky,“ upozorňuje mediální analytik.

Brutální hnus, pro který by ve slušné společnosti nemělo být místo

Dostali tedy negativní nálepku, aby bylo jak na ně útočit. „Je to naprosto brutální hnus, pro který by ve slušné společnosti nemělo být místo. Strašně mi to připomíná ta padesátá léta, všechny ty agitační souboje, všechna ta politická školení, brožurky, kde se vypisovali ti nepřátelé a kde to mělo všechna ta epiteta typu ‚židozednářský imperialista‘ a končilo to samozřejmě u těch ‚amerických brouků‘. Ale v podstatě to bylo velmi nebezpečné, protože když někdo obdržel od nějakého takového polooficiálního udavače nálepku, že je nepřítel společnosti, tak mohl skončit velice špatně. Jak víme, přes dvě stě lidí skončilo na šibenici. Já nevím, kam to chtějí dovést elfové, ale té budoucnosti se opravdu bojím,“ dodává Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …