Hlavní obsah

Do Kosova se vrátily ženy a děti kosovských džihádistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština
Aktualizováno

Na letiště v kosovském hlavním městě Priština dosedl krátce po půlnoci v noci na sobotu letoun, na jehož palubě bylo 110 lidí, většinou žen a děti kosovských džihádistů, kteří bojovali v Sýrii na straně teroristické organizace Islámský stát (IS). Oznámil to kosovský ministr spravedlnosti Abelard Tahiri. Mezi navrátilci jsou i čtyři bojovníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnes v časných ranních hodinách byla zorganizována důležitá a citlivá operace, při níž vláda Kosova s pomocí USA vrátila do země 110 svých občanů ze Sýrie,” sdělil Tahiri. Neupřesnil, jakou úlohu sehrály v této operaci Spojené státy, agentura Reuters nicméně zaznamenala přítomnost letounu s americkou vlajkou na prištinském letišti.

Úřady upřesnily, že mezi navrátilci je vedle čtyř zajatých bojovníků 32 žen a 74 dětí, z nichž devět nedoprovázejí rodiče. Pokud jde o čtveřici džihádistů, všichni byli po příletu okamžitě zadrženi.

Do Sýrie se z Kosova po roce 2012 vydalo přes 300 mužů, žen a dětí. Zhruba 70 Kosovanů, kteří za IS bojovali, zemřelo.

Kosovská policie uvedla, že během ústupu IS bylo zajato 150 kosovských žen a dětí, z nichž 60 se narodilo ve válečné zóně. V Sýrii stále ještě zůstává 30 kosovských bojovníků, 49 žen a osm dětí.

„Neskončíme, dokud do země nevrátíme všechny občany Kosovské republiky. A každý, kdo spáchal nějaký zločin nebo byl členem některé teroristické skupiny, bude čelit spravedlnosti,” prohlásil Tahiri.

Reklama

Výběr článků

Načítám