Je to sice nejzápadnější město Ukrajiny, ale volí tu podobně jako na východě země. V Užhorodu, bývalé metropoli československé Zakarpatské Ukrajiny, vyhrál Volodymyr Zelenskyj jasně už v prvním kole prezidentských voleb.

„Byli jsme Uhry, pak Československo, potom Sovětský svaz. Mnoho lidí se tu víc než Ukrajinci cítí Rusíny, jsou tu Maďaři, spousta lidí odsud odjela za prací na západ, i k vám do Česka,“ popisuje situaci na Zakarpatské Ukrajině třicátník Oleh. I on sám ostatně pracuje pro jednu vědeckou instituci v Česku. „Tady neměl Porošenko se svými hesly o záchraně Ukrajiny šanci na úspěch. Lidé to tu měří přes svoji peněženku, a kdo nepracuje venku, ten je na tom v lepším případě stejně jako před pěti lety,“ dodává.

Zelenskyj a Porošenko se při poslední debatě vzájemně obviňovali
Volby na Ukrajině: Zelenskyj a Porošenko se při debatě vzájemně obviňovali

Není to ale tak, že by tu lidé volby nějak prožívali. Na mostě v krásné historické části města, které připomíná hlavně uherskou část historie Zakarpatí, rozdávají příznivci prezidenta Porošenka letáky, které varují, že v osobě Zelenského volí lidé loutku oligarchy Ihora Kolomojského. A vítězstvím Zelenského jsou ohroženy vklady dvaceti milionů Ukrajinců v jeho bývalé Privatbance, která byla znárodněna, ale o níž se oligarcha stále soudí.

„To jsou nesmysly,“ kroutí hlavou třicátnice Tamara a po letmém přečtení hází leták do koše. „Nevím, jestli Zelenskyj pomůže, ale Porošenko už zklamal. Nemáme se lépe, ale hůře než před pěti lety. Tak prostě zkusíme zvolit někoho jiného. Třeba to Zelenyskyj dokáže,“ říká bez nadšení.

Zelenskyj je naděje

Jedinou výraznou změnu k lepšímu ukazují nápisy kolem autobusového nádraží v Užhorodě, kde staví i mnoho linek z Česka, teď kolem Velikonoc beznadějně vyprodaných. „Zařídíme práci v zahraničí,“ nabízí plakáty na každém rohu. Bezvízový styk s Evropskou unií v tom Ukrajincům hodně pomohl. „Syn i snacha pracují u vás v Česku. My s manželem se tu staráme o jejich děti,“ popisuje zdejší typickou situaci důchodkyně Marija Syzová, bývalá učitelka. „Jen díky tomu jako rodina docela slušně žijeme,“ vysvětluje. I ona chce volit Zelenského. „Nebudu ho volit z nadšení, ale ze zoufalství,“ říká.

Na otázku, zda její rozhodnutí volit politicky zcela neznámého komika může ještě ovlivnit páteční volební finále na kyjevském stadionu, kde se Porošenko a Zelenskyj poprvé a naposledy přímo střetnou, odpovídá jako mnozí jiní, že ne. „Porošenko může slibovat, co chce. Už mu nemůžu věřit. Zelenskyj je aspoň nějaká naděje.“

Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj
Volby na Ukrajině se blíží. Zvítězí bavič Zelenskyj?