Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Z katedrály Notre-Dame bude kovové monstrum: Dřevěné nosníky zřejmě nahradí ocel

Z katedrály Notre-Dame bude kovové monstrum: Dřevěné nosníky zřejmě nahradí ocel
Zdroj: youtube
+ Dalších 24 fotografií
oprava
Architekt Francis Maude, který má na svědomí opravu Widsoru po požáru v 90. letech, se vyjádřil i k opravě katedrály Notre-Dame. Podle něj by měly být dřevěné nosníky nahrazeny ocelovými, které jsou proti žáru výrazně odolnější.

Ihned po uhašení katedrály Notre-Dame vyvstala spousta otázek. Na její opravu přispěla spousta celebrit a veřejnost tak uvažuje, jak bude rekonstrukce provedena. Architekt Francis Maude si myslí, že nad tématem opravy je potřeba vést diskuze především pro případ, že by se tragédie opakovala.

Maude především poukazuje na nové materiály, které jsou proti ohni mnohem odolnější než dřevo. "Moje rekonstrukce Windsoru vyvolala hodně diskusí o používání ohnivzdorných materiálů při opravách budov. Některé části byly opraveny s dřevěnými trámy, jinde jsme ale použili ocel. Myslím, že o tom, zda má být katedrála Notre-Dame zrekonstruována stejně, by se mělo diskutovat," sdělil architekt pro server theguardian.com.

Změna materiálu by se měla konkrétně týkat střechy chrámu. Pokud by se odborníci rozhodli, že ji zrekonstruují pomocí původních materiálů, potýkali by se ještě s jedním zásadním problémem. Původní plány z 12. století, podle kterých byla střecha postavena, už nejsou k dispozici.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy