• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Francouzský národní orchestr (Orchestre National de France) pod taktovkou českého dirigenta Václava Lukse. | foto: Reuters

V Paříži začal koncert za obnovu Notre-Dame. Orchestr je pod taktovkou českého dirigenta

Svět
  •   21:32
PAŘÍŽ - Ve dvoraně pařížské Invalidovny v sobotu ve 21:00 začal koncert za obnovu katedrály Notre-Dame, kterou v pondělí poškodil rozsáhlý požár. Akci přenáší televizní stanice France 2 a výtěžek z ní poputuje na rekonstrukci chrámu. Na seznamu vystupujících umělců figuruje například šansoniérka Mireille Mathieu, mladý čínský pianista Lang Lang či francouzská sopranistka Julie Fuchsová. Francouzský národní orchestr (Orchestre National de France) pod taktovkou českého dirigenta Václava Lukse představí úvodní a závěrečný sbor z Matoušových pašijí Johanna Sebastiana Bacha.

Podle jednoho z moderátorů večera Stéphana Berna organizátoři původně zvažovali, že by se koncert mohl konat na prostranství přímo před katedrálou. Nakonec kvůli obavám z protivládních protestů takzvaných žlutých vest volba padla na Invalidovnu. „Je to srdce Francie a symbolizuje, stejně jako Notre-Dame, všechny politické režimy, které Francie zažila,“ řekl Bern deníku Le Figaro.

Hořící katedrála Notre Dame
V pařížské katedrále Notre-Dame propukl požár.

Václav Luks už Francouzský národní orchestr - orchestr a sbor, který spadá pod francouzský rozhlas - dirigoval na Velký pátek, kdy v pařížském divadle Champs-Elysées uvedli celé Matoušovy pašije, řekla to Veronika Hyksová, generální manažerka barokního orchestru Collegium 1704 se sídlem v Praze, který Luks založil a umělecky vede.

Pražský benefiční koncert pro obnovu katedrály Notre-Dame se bude konat v úterý 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina. Na programu bude Stabat Mater Antonína Dvořáka.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás