Revoluce v záchranných misích. Autonomní dron sám najde pohřešované osoby a doručí jim pomoc

Michal PtáčekMichal Ptáček

rega-dron
0Zobrazit komentáře

Dramatický rozvoj moderních autonomních technologií začíná zásadně měnit situaci v oblastech, které ještě před lety bývaly exkluzivně závislé na lidském faktoru. Obor, který v tomto směru čeká zásadní evoluce, jsou bezesporu záchranářské práce. Záchranáři napříč všemi obory se díky vyspělým technologiím mohu stále více spoléhat na pomoc robotů a umělé inteligence a tyto pomůcky využívat během záchranných misí.

Tento směr ostatně ukazuje nový dron od švýcarské společnosti Rega, který by mohl brzy začít reálně zachraňovat lidské životy. Díky poli speciálních senzorů, trackovacího systému a denní, termální a infračervené kamery je tento létající stroj schopen v libovolném terénu zcela samostatně vypátrat pohřešované osoby a lidským záchranářům na pracovišti následně předat jejich přesnou GPS polohu.

To vše je však dle tvůrců teprve začátek. Primární funkcí autonomního dronu má být totiž implementace nouzového padáku schopného v případě těch nejakutnějších případů doručit vzduchem potraviny, oblečení nebo zásoby první pomoci a získat tak dodatečný čas pro skutečnou práci lidských záchranářů. V podobných okamžicích často rozhodují maličkosti a právě možnost doručit obětem to nejakutnější, například v případě podchlazení, může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

rega-2

Ambicí tvůrců tedy není nahradit lidské záchranáře, ale prostřednictvím autonomního dronu se spíše postarat o základní potřeby. Navíc právě fakt, že jde o stroj, přináší v tomto ohledu jednu další nezanedbatelnou výhodu. Na rozdíl od reálných pilotů záchranných vrtulníků je totiž dron schopen fungovat i v případě nízké viditelnosti a vydat se na mise, do kterých by se z důvodu velkého rizika klasická záchranářská posádka neodvážila.

Využití by tak Rega mohla najít například v horských oblastech náchylných na extrémní změny počasí. Aby vše správně fungovalo, je dron vybaven třemi rotory o průměru 2 metry a speciálním antikolizním systémem, který zvládá stroj navigovat mezi nebezpečnými překážkami, například elektrickým vedením. To vše při maximální vzletové výšce 100 metrů.

rega-3

Dalším benefitem má být slibovaná několikahodinová výdrž a dolet na vzdálenost jednotek kilometrů bez nutnosti zásahu lidského pilota. Že to tvůrci s reálným nasazením myslím vážně, dokazuje dlouhodobé testování, kterým zařízení už téměř dva roky prochází. Například loni byl dron vyslán na 160 záchranných misí, během kterých pátral po desítkách pohřešovaných osob, jež se ztratili v přírodě.

Právě až plánovaná schopnost autonomně doručovat záchranné balíčky první pomoci a uvedení do ostrého provozu ale udělá z Regy nástroj, který se bude významně podílet na záchraně lidských životů.

Foto: Rega

Diskuze (0)

Novinka

Anonym