Katedrála Notre-Dame je téměř zachráněná. Macron o mechanismu ochrany kulturního dědictví

po požáru katedrály

Katedrála Notre-Dame je téměř zachráněná. Macron o mechanismu ochrany kulturního dědictvíNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Většinu částí pařížské katedrály Notre-Dame, u kterých po požáru z počátku tohoto týdne hrozilo zřícení, se podařilo zabezpečit, a chrám je tak téměř zachráněn. V sobotu večer to řekl francouzský ministr kultury Franck Riester. Podle ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinové hodlá prezident Emmanuel Macron členských zemím Evropské unie navrhnout vytvoření mechanismu spolupráce při záchraně evropského kulturního dědictví v ohrožení.

"Katedrála Notre-Dame je dnes téměř zachráněná, neboť všechna citlivá místa, která zůstávala... všechna tato místa byla zabezpečena, stabilizována," uvedl Riester. Několik citlivých míst podle něj nicméně stále zůstává na klenbách. Pokračují proto práce na odstranění trosek střechy a krovu, která stále zatěžují klenební systém. Až budou tyto práce dokončeny, bude podle Riestera možné říct, "že pařížský chrám Notre-Dame je zachráněn".

Riester hovořil o stavu Chrámu Matky Boží v centru francouzské metropole na charitativním koncertu, který se v sobotu večer uskutečnil ve dvoraně Invalidovny. Podle moderátora večera Stéphana Berna přispělo na obnovu katedrály po požáru zhruba 300.000 drobných dárců. "Celkem to činí téměř 20 milionů eur (514 milionů korun)," řekl. Celkem více než miliardu eur na obnovu ikonické stavby už dříve přislíbily i velké společnosti.

Podle ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinové, která poskytla rozhovor nedělnímu vydání listu Le Journal du Dimanche, vyzval prezident Emmanuel Macron v reakci na požár Notre-Dame své kolegy ze zemí Evropské unie, aby se vytvořil "mechanismus spolupráce na pomoc evropskému kulturnímu dědictví v ohrožení". Jeho cílem by mělo být sdílet zkušenosti a znalosti o záchraně památek.

Pro případ katastrofy, která by v budoucnu v některé zemí EU postihla některou z památek, by podle de Montchalinové mohla být připravena "síť odborníků", kteří by dokázali rychle pomoci. O vytvoření mechanismu chtějí Francouzi se zástupci zemí EU debatovat na setkání 3. května.

Katedrála Notre-Dame začala hořet v pondělí večer. Než se požár podařilo v úterý uhasit, shořela střecha, krov a plameny zničily i špičatou věžičku nad chrámovou lodí, takzvaný sanktusník. Odborníci nyní prověřují, nakolik vysoké teploty při požáru poničily vápencové kvádry, ze kterých je památka postavena.

Příčina neštěstí zatím není známa, vyšetřovatelé se ale domnívají, že požár mohla způsobit závada na elektrickém zařízení.

Čtěte také: Česku hrozí těsně před eurovolbami trest. Unijní soud bude řešit migrační kvóty

Jsem teta, totiž vlastně matka. Etická otázka dělí veřejnost i odborníky

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články