Papež František ve svém poselství připomněl utrpení na Srí Lance, v Sýrii či Jemenu

Papež František v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval v neděli světové politiky, aby nechali stranou své názorové rozdíly a pracovali společně na míru. Před desítkami tisíc věřících na Svatopetrském náměstí papež zmínil konflikty v Africe či na Blízkém východě i politické krize v některých zemích Latinské Ameriky. Odsoudil také teroristické útoky v kostelích a hotelech na Srí Lance, při nichž zemřelo nejméně 207 lidí a přes 400 dalších bylo zraněno.

„Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí,“ komentoval papež František nedělní útoky na Srí Lance. „Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí,“ dodal nejvyšší představitel římskokatolické církve.

„Kéž ten, kdo nám dává mír, ukončí řev zbraní v oblastech konfliktů i ve městech a inspiruje lídry zemí, aby ukončili závody ve zbrojení… zejména v ekonomicky rozvinutých zemích,“ řekl.

Varoval před „narůstající lhostejností světa“ k občanské válce v Sýrii a vyzval k „obnovenému úsilí o její politické řešení“, které by přineslo svobodu, mír a spravedlnost pro Syřany a umožnilo milionům uprchlíků vrátit se domů.

Papež František při poselství Urbi et Orbi: Modlím se za oběti útoků na Srí Lance (zdroj: ČT24)

V proslovu také připomněl utrpení v Jemenu, zejména děti jsou tam podle něj „vyčerpány hladem a válkou“. Apeloval i na znesvářené strany konfliktu v Libyi, aby „zvolily dialog místo síly“. Papež rovněž vyjádřil naději, že lídři v Jižním Súdánu otevřou „novou kapitolu v dějinách“ a budou pracovat na usmíření. K hledání mírového řešení vyzval i politiky na Ukrajině.

František se vyjádřil také k dění na svém rodném kontinentu. Mimo jiné vyzval politické lídry ve Venezuele, aby ukončili vážnou krizi, která „tolik lidí připravuje o důstojný a bezpečný život“. Totéž mají podle papeže udělat i politici v Nikaragui.

Poslední den tridua

Velikonoční neděle je posledním dnem takzvaného tridua, které začíná Velkým pátkem, připomínajícím ukřižování Ježíše Krista, a pokračuje Bílou sobotou, kdy vpodvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení.

Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, protože obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Při velikonočním poselství papež obvykle vyjadřuje znepokojení nad konflikty a vyzývá svět k jejich ukončení.

Požehnání Městu a světu papež pronáší na Boží hod velikonoční, vánoční a po svém uvedení do úřadu. Nynější hlava římskokatolické církve v roce 2013 změnila praxi svých předchůdců, když vynechala pozdravy věřícím v několika desítkách jazyků. Předtím zněla na Svatopetrském náměstí také čeština.