reklama

"Se smutkem jsem přijal zprávu o těžkých útocích, které dnes, v den velikonoční, přinesly zármutek a bolest v několika kostelech a na dalších místech setkání na Srí Lance," řekl papež v poledne ve Vatikánu, kde desítky tisíc lidí vyslechly jeho letošní poselství Městu a světu (Urbi et orbi). František přitom vyjádřil "svou láskyplnou blízkost... všem obětem tohoto krutého násilí".

"Byla to hrůza a smutek, když jsem slyšel, že bombové útoky na Srí Lance stály životy tolika lidí," napsal na twitteru Juncker. Projevil zároveň účast rodinám obětí, které "se sešly k mírumilovným modlitbám nebo přijeli navštívit tuto krásnou zemi". Dal také najevo připravenost poskytnout pomoc.

Za "opravdu děsivé" označila "akty násilí" proti kostelům a hotelům na Srí Lance Theresa Mayová. "Musíme stát při sobě, abychom zajistili, že nikdo nebude muset vyznávat svou víru ve strachu," zdůraznila a vyjádřila rodinám obětí hlubokou účast.

Ruský prezident poslal svému srílanskému protějšku soustrastný telegram, v němž potvrdil, že Rusko "bylo a nadále zůstává... spolehlivým partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu". Vyjádřil zároveň očekávání, že "vykonavatelé a objednavatelé tak krutého a cynického zločinu, spáchaného při vyvrcholení velikonočních oslav, budou potrestáni".

Přes twitter poslal do Kolomba kondolenci rovněž americký prezident Donald Trump. Bombové atentáty, jež na Srí Lance zasáhly kostely a hotely a vyžádaly si tak velký počet obětí přitom označil za "hrozné teroristické útoky". I on dal najevo ochotu pomoci Srílančanům.

"Hluboký zármutek" nad strašlivým krveprolitím na Srí Lance vyjádřil na sociální síti také francouzský prezident Emmanuel Macron. Rodinám obětí tohoto "hnusného zločinu" zároveň projevil účast.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve svém kondolenčním telegramu označila za šokující, že se "lidé, kteří se sešli, aby společně oslavili Velikonoce, stali záměrným cílem takového zákeřného útoku". "Náboženská nenávist a netolerance, které se dnes projevily tak strašlivým způsobem, nesmějí zvítězit," zdůraznila podle agentury DPA.

Srílanskému prezidentovi kondoloval i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Německo stojí na straně Srí Lanky "v odhodlání postavit se proti nelidskému teroru", napsal ve svém telegramu. 

"Ostře odsuzuji hrůzné výbuchy na Srí Lance. V našem regionu není místa pro takové barbarství. Indie je solidární s lidem Srí Lanky. V duchu jsem s rodinami pozůstalých a modlím se za zraněné," napsal na twitteru indický premiér Naréndra Módí. Stejně rozhodně odsuzující stanovisko zaujal i prezident Rám Náth Kóvind, podle kterého "takovéto nesmyslné násilí namířené proti nevinným lidem nemá místo v civilizované společnosti".

"Devastující a hrůzné" teroristické útoky na nevinné lidi ve srílanských kostelích a hotelech odsoudil na twitteru i předseda australské vlády Scott Morrison. Zároveň zveřejnil telefonní číslo, na kterém se mohou australští občané ptát na své blízké, kteří jsou na Srí Lance.

"Hluboce otřesen a zarmoucen" je "hrůznými útoky" šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. "Útočit na lidi, kteří se sešli k modlitbám o velikonoční neděli je obzvláště zločinné," uvedl ministr.

Zděšení a ostré odsouzení dal najevo v souvislosti s masakrem na Srí Lance i německý ministr zahraničí Heiko Maas. "Zprávy ze Srí Lanky jsou šokující," napsal na twitteru. "Velikonoce jsou svátkem lásky, jež nás učí: nenávist z naší strany nikdy nemůže být řešením," dodal.

"Všichni jsme boží děti. Útok na některé z náboženství je útokem na nás všechny," uvedl izraelský prezident Reuven Rivlin, který události na Srí Lance označil za "ohavný zločin".