Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v současnosti eviduje již přes 4200 závazných klientských objednávek modelu Scala. Oficiálně vstoupí nový model na trh ve středu, kdy se objeví u prodejců značky a zákazníci si ho budou moci prohlédnout, řekl v úterý ČTK mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. První vozy se k zákazníkům dostanou v květnu.

Scala je první model značky Škoda postavený na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen, kterou využívá například VW Polo. Scala bude nabízena s benzinovými agregáty 1,0 TSI nebo 1,5 TSI, dieselovým motorem 1,6 TDI a litrovým motorem na zemní plyn CNG. Vozy budou dodávané buď s manuální pěti-, nebo šestistupňovou převodovkou, na přání s automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Škoda Scala je dvanáctou modelovou řadou firmy dostupnou v České republice od modelu Favorit včetně. Automobilka nyní v Česku nabízí osm modelových řad včetně nové Scaly, devátým modelem bude nové SUV Kamiq. Nejúspěšnější škodovkou je dlouhodobě Octavia, která vede prodejní žebříčky značky. Octavia se nyní prodává již ve své třetí generaci, v roce 2017 prodělala facelift.

Nejlevnější varianta Scaly bude stát 369 900 korun. Nepůjde ji ale objednat hned po zahájení prodeje, nejlevněji tak budou moci zájemci Scalu ze začátku pořídit za 394 900 korun. Dealeři přijímají objednávky na Scalu od poloviny ledna. Letos chce automobilka dosáhnout 10 tisíc objednávek nové Scaly.

Nejčastěji objednávaná motorizace u nové Scaly je zatím benzinová 1,0 TSI o výkonu 85 kW, která tvoří 55 procent objednávek. Následuje silnější benzinový agregát 1,5 TSI o výkonu 110 kW v kombinaci s automatickou převodovkou, který tvoří 31 procent objednávek. Zbylých 14 procent připadá na naftovou variantu 1,6 TDI.

Sériová výroba Scaly začala v Mladé Boleslavi na začátku února. Do této chvíle firma vyrobila přibližně 1100 kusů tohoto modelu. "Ti zákazníci kteří si svůj vůz objednali bezprostředně po otevření našich objednávkových systémů, se svého nového vozu dočkají v průběhu května letošního roku," řekl Pelc.

Zájem o Scalu zatím Škoda hodnotí velice pozitivně, dokazuje to podle mluvčího právě více než 4200 dosud zaregistrovaných objednávek. "To vše s ohledem na fakt, že zákazníci doposud neměli možnost se s vozem fyzicky seznámit jinde než v rámci světové výstavní premiéry v Ženevě, popřípadě na internetu," uvedl Pelc.

Automobilka očekává, že s příchodem vozu k prodejcům a možností testovacích jízd se zájem o novinku ještě zvýší. Cenově je Scala zhruba uprostřed svého segmentu. Mezi konkurenty patří například Kia Ceed, Renault Megane, Hyundai i30 nebo Volkswagen Golf.

V základní výbavě Scaly s nejnižší cenou zákazník získá auto s benzinovým tříválcovým motorem o objemu jednoho litru a výkonu 70 kW s pětistupňovou manuální převodovkou. Tento vůz bude možné objednat ve druhém čtvrtletí letošního roku. Ve výbavě bude manuální klimatizace, mlhovky, palubní počítač maxidot, tempomat, Bluetooth připojení, 6,5palcový infotainment, světelný asistent s funkcí automatického zapínání potkávacích světel, asistent rozjezdu do kopce, asistent hlídání jízdního pruhu, systém sledování prostoru před vozem s nouzovým brzděním či kotoučové zadní brzdy. V základní výbavě budou LED přední i zadní světla.