Premiér Srí Lanky nevyloučil další atentáty v zemi

TERORISMUS NA SRÍ LANCE

Premiér Srí Lanky nevyloučil další atentáty v zemiNOVÉ
Teror na Srí Lance Foto:

FOTO: Reuters

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe podle agentury Reuters nevyloučil další atentáty v zemi po sérii nedělních útoků, které zasáhly tři kostely a tři luxusní hotely. Terčem těchto útoků měl být podle předsedy vlády i čtvrtý hotel, ale atentát se nezdařil. Vikremasinghe dodal, že atentáty „mohou mít spojitost“ s teroristickou organizací Islámský stát, která se k nim přihlásila.

V souvislosti s útoky, které si vyžádaly přes 300 mrtvých, byli podle něj dosud zatčeni pouze Srílančané. Někteří z atentátníků vycestovali do zahraničí a vrátili se, řekl premiér. Podle něj je možné, že velikonoční atentáty byly odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu.

Vikremasinghe přiznal, že Srí Lanka byla před útoky varována a že kvůli nim byla sledována indická ambasáda. Varoval také před odchody cizinců ze Srí Lanky a před dopadem útoků na cestovní ruch v zemi.

Reuters s odkazem na tři zdroje obeznámené s vyšetřováním napsal, že srílanské zpravodajské služby na hrozící útoky upozornili několik hodin před prvním atentátem jejich indičtí kolegové.

České ministerstvo zahraničí českým občanům chystajícím se na Srí Lanku doporučilo, aby vzhledem k vyhlášení výjimečného stavu v zemi zvážili odložení cesty, dokud se situace v zemi neuklidní. Těm, kteří už na Srí Lance jsou, doporučilo obezřetnost.


Čtěte dále: Nahlásil se v hotelu, vystál si frontu na snídani a pak se odpálil. První lidská dramata ze Srí Lanky

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články