Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bublinové“ děti bez imunity: Doktoři našli šokující léčbu, virus HIV

Autor: Martin Valeš - 
23. dubna 2019
21:55

Lékařský výzkum postupně dělá z někdejší neléčitelné hrozby zvládnutelnou chorobu, a nejen to. Genetici v USA dokonce využili virus HIV opačným způsobem: místo ničení obranyschopnosti léčí nemoc ještě horší než AIDS!

Jedno nebo dvě ze sta tisíc dětí se narodí takřka úplně bez imunity, s tzv. těžkou kombinovanou imunodeficiencí: kvůli mutacím některých genů jejich bílé krvinky absolutně nefungují. Bez léčby podlehnou banálním infekcím do jednoho roku. Pokud jim poruchu diagnostikují včas, mají nějakou šanci – pomoci může transplantace kostní dřeně. Na tu je však potřeba vyhovující dárce, zpravidla sourozenec.

Děti v bublině

Několik takových pacientů se proslavilo jako „děti v bublině", žili v dokonale sterilním prostředí, odděleni plastovou fólií. NASA pro ně dokonce upravila kosmické skafandry, aby se mohli aspoň trochu podívat do světa. Nejslavnější takový chlapec, David Vetter, zemřel ve 12 letech, neboť se nepovedla transplantace dřeně od jeho sestry.

Teď se ovšem naskýtá revoluční léčba. Osm novorozeňat podstoupilo genovou terapii – za pomoci modifikovaného viru HIV jim lékaři DNA napravili. Zhruba po měsíci každé z nich pustili domů a další asi rok a čtvrt je sledovali, než si dovolili konstatovat úspěch.
„Z pacientů už jsou batolata, jejich imunitní systémy vytvářejí všechny potřebné buňky na ochranu před infekcemi, žijí normální životy,“ uvedla Ewelina Mamcarzová, hlavní autorka studie.

Travolta v bublině

Televizní drama Kluk v plastové bublině bylo v roce 1976 první hlavní rolí pro Johna Travoltu (65) – těsně před Horečkou sobotní noci a Pomádou.

Víte, že...

Prvních šest měsíců se porucha neprojeví, to má ještě miminko bílé krvinky od matky.

Zobrazit celou diskusi