Matka musí adoptovat své vlastní dítě, jinak o ně přijde. Zmatky kolem náhradního mateřství

NÁHRADNÍ MATEŘSTVÍ

Matka musí adoptovat své vlastní dítě, jinak o ně přijde. Zmatky kolem náhradního mateřstvíNOVÉ
Oplodnění ve zkumavce (Ilustrační foto) Foto:

FOTO: shutterstock.com 

1
Panorama
Echo24
Sdílet:

Manželům se narodilo dítě, podle zákonů však žena není jeho matkou, rozhodl soud. Německý pár totiž využil procesu tzv. náhradního mateřství. Ačkoliv jsou biologickými rodiči dítěte, porodila ho náhradní matka v ukrajinském Kyjevě. Zatímco ukrajinské úřady uznaly rodičovství manželů, z rozhodnutí Spolkového soudního dvora vyplývá, že bude nejlepší, když matka své dítě adoptuje. O situaci informuje německá Deutsche Welle.

Případů, kdy se využívá tzv. náhradní mateřství, ve světě přibývá. Procedura však vyvolává etické a právní otázky, na nichž se zákonodárci různých zemí příliš neshodují. Případ se táhl od roku 2015, kdy ukrajinská náhradní matka dítě porodila. Na Ukrajině je totiž na rozdíl od Německa náhradní mateřství legální. Všichni tři aktéři souhlasili, že za biologické rodiče považují německý pár a ukrajinské úřady bez potíží uznaly jejich rodičovství zanesením jejich jmen na rodný list dítěte.

Potíže dokonce zprvu nenastaly ani po návratu do Německa. Páru se podařilo dítě na úřadech zaregistrovat jako své. Úřady se však později dovtípily, že se dítě narodilo skrze náhradní mateřství a tak za jeho matku označily tu náhradní z Ukrajiny. Podle německých zákonů je totiž matkou pouze ta žena, která dítě porodí a náhradní mateřství je v zemi zakázané. 

Žena se tak o mateřství svého vlastního dítěte začala soudit. Argumentovala tím, že Ukrajina její mateřství uznává, to ale jako argument nestačilo. Soud rozhodl, že biologická matka dítěte narozeného skrze náhradní mateřství by neměla být automaticky brána jako rodič. Všichni účastníci řízení se tak dohodli, že nejlepším řešením bude adopce, vyplývá z rozhodnutí soudu.


Čtěte dále: Jsem teta, totiž vlastně matka. Etická otázka dělí veřejnost i odborníky

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články