Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Finiš fotbalové ligy. Do skupiny o titul jde Liberec, o Evropu zabojují Teplice

Sport

  16:42aktualizováno  19:36
PRAHA - Fotbalisté Slavie potvrdili první místo ve Fortuna lize, neboť v posledním 30. kole porazili Olomouc 2:1. Od úvodní půle bylo jasno v Plzně, kde domácí přejeli Duklu Praha 4:0.

Z gólu se radují hráči Slavie (zleva) autor branky Mick Van Buren, Lukáš Masopust a Alex Král. foto: ČTK

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0 (3:0)

Branky: 36. a 40. Kopic, 6. Procházka, 90.+2 Hořava. Rozhodčí: Matějček - Pospíšil, Dobrovolný - Adam (video). ŽK: Hubník - Ďurica. Diváci: 8104.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka (78. Hořava), Hrošovský - Kopic, Kovařík - Beauguel (86. Pačinda), Chorý (73. Bakoš).

Dukla: Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Doumbia (46. Djuranovič), Hanousek, Miloševič (78. Hadaščok) - Holík (61. González), Holenda, Tetour.

Dukla držela s favoritem krok jenom do šesté minuty, kdy z dálky napřáhnul Procházka a jeho tečovaná střela zapadla do horního růžku branky. Plzeň chvíli nechala hosty hrát, ale po 20. minutě začala stupňovala tlak. Volnému Kopicovi po Kovaříkově centru nevyšlo zakončení, velkou šanci pak zahodil i Chorý, jenž ze značky pokutového kopu netrefil branku.

Kopic pak dvěma góly přiblížil svůj tým vítězství. Plzeňský záložník nejprve ve 36. minutě zblízka zužitkoval Kovaříkovu přihrávku a za čtyři minuty si naskočil na Limberského centr a brankáře Radu tentokrát překonal hlavou.

Dukla počtvrté za sebou v lize dostala od Viktorie nejméně tři góly, ale před pauzou mohla také skórovat. Velkou příležitost neproměnil Holík, jehož ránu vykopl gólman Hruška.

Hráč Olomouce Jakub Yunis (uprostřed) se raduje ze vstřeleného gólu.
Kapitán Slovácka Vlastimil Daníček.

Plzeňští měli převahu i po změně stran. Na Kopicovu přihrávku nedosáhli Chorý ani Řezník, Hrošovského střelu na poslední chvíli zblokovala obrana a Kovařík hlavičkoval nepřesně. Dukla zahrozila dalekonosným pokusem, který zneškodnil Hruška.  Domácí znovu zabrali až v závěru. Náhradník Bakoš hlavou trefil břevno a Kovaříkovu hlavičku vytěsnil Rada. Ve druhé minutě nastavení přece jenom vstřelil čtvrtou branku střídající Hořava přízemní střelou.

Vítězný debut trenéra Horňáka

SFC Opava - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 25. Hanousek, 61. Karlsson, 88. Drchal. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Kříž - Orel (video). ŽK: Zapalač, Smola - Štetina, Frýdek, Hašek, Sáček, Drchal. Diváci: 5188.

Opava: Šrom - Hrabina (81. Juřena), Simerský, Svozil, Žídek - Stáňa (3. Schaffartzik), Jurečka, Zavadil (62. Bernadina), Jursa, Zapalač - Smola. Trenér: Kopecký.

Sparta: Heča - Zahustel, Radakovič, Štětina, Hanousek - Karlsson (82. Čivič), Hašek, Frýdek, Sáček, Hložek - Drchal (90. Hájek).

Sparta měla převahu, ale šance v utkání dlouho chyběly. Až ve 25. minutě nebezpečné vystřelil z dálky Hložek. Vzápětí sebral na levé straně Hanousek míč Zapalačovi, dostal se až do vápna a střelou k levé tyči otevřel skóre.

Další možnosti měli Drchal a Karlsson, které po Haškově dlouhém pasu dosprintoval až na dostřel opavské branky, ale Šroma nepřekonal. Pokusy domácích končily u defenzívy Pražanů či u Heči. Ve 43. minutě se po Jurečkově pádu ve vápně sudí Houdek počkal na vyjádření od videa, ale penaltu domácí nekopali. Před pauzou ještě přestřelil Zapalač.

Hned na začátku druhého poločasu našel Karlsson zpětnou přihrávkou ve vápně Haška, ale ten ve velké šanci minul. Nespravil si chuť ani následným dalším pokusem o chvíli později, který kryl Šrom. Do další šance vyzval Karlsson Drchala, ale domácí gólman držel těsný náskok.

V 61. minutě už se sparťané radovali z druhého gólu. Sáček přesprintoval od vlastní šestnáctky až k té hostující, kde obešel Simerského a přihrál Karlssonovi, který zamířil přesně k tyči. Blízko zvýšení byl za deset minut Drchal, ale skluzem nedosáhl před odkrytou brankou na Zahustelovu přihrávku.

Největší příležitost domácích na zdramatizování utkání měl v 79. minutě po Jursově centru Žídek, ale hlavičkoval vedle pravé tyče Hečovy branky. Za pět minut mohl zvýšit Frýdek, ale hlavičkoval do tyče. Za domácí nevyužil ještě šanci Juřena a v 88. minutě dovršil skóre po Hložkově přihrávce Drchal.

Sešívaní museli s Hanáky otáčet

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:1 (1:1)

Branky: 26. Olayinka, 60. Van Buren - 7. Yunis. Rozhodčí: Ardeleanu - Blažej, Kotík - Královec (video). ŽK: Lalkovič (Olomouc). Diváci: 12.956.

Slavia: Kolář - Coufal (75. Frydrych), Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust (78. Traoré), Hušbauer, Olayinka - Van Buren (84. Škoda).

Olomouc: Mandous - Beneš, Polom, Jemelka - Zahradníček, Plšek, Dvořák (60. Lalkovič), Kalvach, Houska, Falta (84. Sláma) - Yunis (65. Nešpor).

Slavia začala aktivně a už ve třetí minutě měl velkou šanci po standardní situaci Deli, jeho hlavičku ale zneškodnil Mandous. Olomouc naopak udeřila z první nebezpečnější akce. Ngadeu prohrál po Plškově centru hlavičkový souboj s Yunisem, který i díky odrazu míče o zem překonal Koláře.

Domácí měli trvalou herní převahu, ale jejich pokusy dlouho ke gólu nevedly. Střelu Van Burena těsně pod břevno vytáhl Mandous, Coufal pak mířil naopak přímo do brankáře. Mandous o čisté konto přišel až ve 26. minutě, kdy neměl nárok na střelu aktivního Olayinky, kterému prostrčil míč za obranu Masopust.

Ve zbytku prvního poločasu i v úvodní čtvrthodině druhého Slavia prakticky zamkla Hanáky na jejich polovině. V úvodních minutách po změně stran nevyužil dvě velké příležitosti Bořil, vzápětí hlavou přestřelil Deli. Tyč minul hlavičkou i Van Buren a těsně před hodinou hry vytáhl Mandous stoprocentní šanci Hušbauera.

Van Buren se gólu dočkal až v 60. minutě, kdy ho za obránce Sigmy poslal Král. Nizozemský útočník mohl brzy po dokonání obratu i zvýšit, ale znovu nechal vyniknout brankáře. Olomouc za nepříznivého stavu vyrovnala hru a domácí čekali na protiútoky. Nejnebezpečněji vypadaly v závěru dvě střely Olayinky a hlavička Součka, všechny pokusy ale skončily mimo.

V duelu sousedů v tabulce byla úspěšnější Boleslav

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 3:0 (3:0)

Branka: 14. a 40. z pen. Komličenko, 43. Přikryl. Rozhodčí: Machálek - Caletka, Šimáček. Bez karet. Diváci: 1707.

Mladá Boleslav: Šeda - Klíma (35. Hašek), Jugas, Hájek, Fulnek - Wiesner, Hubínek, Bucha (69. Mašek), Přikryl - Komličenko, Mešanovič (78. Provazník).

Zlín: Rakovan - Holík, Hnaníček (46. Bačo), Buchta, Gajič, Nečas - Slaměna, Hlinka, Jiráček - Železník (70. Cedidla), Jakubov.

Jako první zahrozil ve třetí minutě Zlín. Kapitán Železník po Slaměnově rohovém kopu zamířil z první těsně vedle branky. V sedmé minutě o sobě dali vědět domácí. Přikrylův centr našel ve vápně Mešanoviče, jehož hlavičku gólman Rakovan pokryl.

Ve 14. minutě otevřeli Středočeši skóre. Mešanovič přihrál za zlínskou obranu na Komličenka a nejlepší ligový kanonýr se po přesné přízemní střele k tyči radoval z 23. gólu v sezoně. Mladá Boleslav byla nadále nebezpečnější, jenže Rakovan zneškodnil jak Mešanovičovu střelu, tak Komličenkův přímý kop z dálky.

V 39. minutě zastavil ve vápně hostující obránce Buchta nedovoleně Fulneka a z následné penalty přidal Komličenko druhou branku domácích. K vyrovnání rekordu Davida Lafaty v nejvyšší samostatné soutěži z ročníku 2011/2012 chybí třiadvacetiletému Rusovi už pouze jeden gól, a to bude mít k dispozici ještě minimálně dva zápasy nadstavby.

Středočeši dokázali, že se poučili z prvního vzájemného utkání sezony ve Zlíně, kde rovněž vedli 2:0, ale nakonec prohráli 2:3. Komličenko se totiž ve 43. minutě změnil v nahrávače a kapitán Přikryl po jeho přihrávce přízemní střelou k tyči zvýšil na 3:0.

Po změně stran ubrala Mladá Boleslav z tempa a Rakovan mnoho práce neměl, stejně jako na druhé straně Šeda.

Baník utrpěl v Jablonci debakl

FK Jablonec - Baník Ostrava 4:0 (2:0)

Branky: 36., 63. a 90.+1 Doležal, 16. Považanec. Rozhodčí: Zelinka - Vlasjuk, Podaný. ŽK: Hovorka - R. Hrubý, Laštůvka. Diváci: 2831.

Jablonec: V. Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Jovovič (69. Kratochvíl), Trávník (84. Fábry), Považanec, Vatajelu (77. Acosta) - Doležal.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Holzer - Jirásek, Jánoš (77. Mešaninov), R. Hrubý (42. O. Šašinka), Granečný - Kuzmanovič (81. Bolf), Diop.

Slezané v oslabené sestavě od začátku zaostávali a Jablonec se brzy ujal vedení. Na Trávníkův centr z přímého kopu brankář Laštůvka nedosáhl a Považanec v 16. minutě hlavou otevřel skóre. Slovenský záložník se trefil poprvé od října.

V 21. minutě mohl srovnat Granečný, ale domácí podržel gólman Hrubý. Na druhé straně minul Vatajelu. Ve 34. minutě před prázdnou branku těsně nedosáhl na míč Doležal, domácí útočník si však vše vynahradil o dvě minuty později, kdy doklepl míč do sítě po Jovovičově nepovedené ráně.

Ještě do poločasu přišli hosté o záložníka Hrubého, který se v den svých 25. narozenin zranil. Po přestávce Baník výrazně přidal, ale snížit na rozdíl jedné branky se mu nepovedlo. Domácí gólman Hrubý si totiž poradil se střelami Jánoše i Jiráska.

V 63. minutě Severočeši definitivně rozhodli. Po Jovovičově přihrávce se dostal za obranu Doležal a nezaváhal. Poté se blýskl Laštůvka, jenž zasáhl proti Jovovičovi i Hübschmanovi.

Doležal se nakonec vytoužené třetí branky přece jen dočkal. V 77. minutě ještě hlavou minul, ale už v nastavení zblízka doklepl míč do sítě a připsal si třináctý gól v této sezoně nejvyšší soutěže. Baník vyrovnal svou historicky nejvyšší ligovou porážku s Jabloncem, 0:4 s ním prohrál už počtvrté.

Jediný bezbrankový duel byl v Teplicích

FK Teplice - FK Příbram 0:0

Rozhodčí: Marek - Paták, Dresler. ŽK: Hrob, Shejbal, Moulis - Soldát, Tregler. Diváci: 2203.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Krob - Hyčka, Ljevakovič, Kučera, Moulis (69. Žitný) - Jindráček (89. Hošek), Hora.

Příbram: Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Polidar (83. Jablonský), Soldát, Květ, Mingazov (73. Voltr), Rezek (90. Kodr) - Matoušek.

V prvním poločase se dvakrát tlačili do velkých šancí. V 17. minutě ale Mingazov pálil z voleje mimo a největší příležitost zahodil Polidar, který nezvládl svůj souboj s brankářem Grigarem a promarnil možnost zaznamenat premiérový ligový gól.

Domácí měli před poločasem pouze náznaky šancí, ale k významnému ohrožení Kočího se nedostali. Jen Moulisova dorážka měla vážnější parametry.

Ponurou atmosféru boje o ligové setrvání podtrhla i tristní dvoutisícová návštěva. V 73. minutě mohla mít hrstka fanoušků radost po Horově dorážce, ale brankář Kočí jeho pokus pokryl. Na druhé straně se mohl prosadit střídající Voltr, ani on však bezbrankové skóre nezlomil.

Tepličtí bodovali po třech porážkách za sebou a remíza jim nakonec stačila k udržení desítky. V semifinále nadstavbové skupiny o Evropu je čeká dvojutkání s Mladou Boleslaví. Příbram venku bodovala po pěti duelech a k třinácté Opavě se před pětizápasovou skupinou o záchranu přiblížila na dva body.

Liberec překvapivě padl v Karviné

MFK Karviná - Slovan Liberec 2:1 (1:1)

Branky: 36. Guba, 56. Budínský - 10. Sýkora. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Vaňkát. ŽK: Smrž, Faško - Breite. Diváci: 2722.

Karviná: Berkovec - Čolič (82. Moravec), Krivák, Rundič, Záhumenský - Smrž, Budínský - Ba Loua (87. Bukata), Lingr, Guba (70. Faško) - Wágner.

Liberec: Nguyen - Koscelník (90. Pázler), Kačaraba, Vukliševič, Hybš - Breite, Oscar - Malinský (70. Pešek), Sýkora (80. Musa), Potočný - Kozák.

Aktivnější byla v první půli Karviná. Hned v úvodu utekl Guba po levé straně Koscelníkovi, ale liberečtí zadáci míč před Wágnerem ukopli. Hned na to se vydal na výlet Lingr, ale po jeho přihrávce Guba v dobré pozici uklouznul na trávníku mokrém po předzápasovém dešti.

Liberec udeřil z první vážnější šance. V 10. minutě našel Malinský přetaženým centrem na zadní tyči Potočného, ten hlavou vrátil balon před bránu, kde nikým neobsazený Sýkora pohodlně hlavou otevřel skóre.

Vyrovnáno mohlo být ve 20. minutě, ale Wágner nůžkami těsně minul. Domácí měli i nadále více ze hry, ale gól nepřinesla ani série rohových kopů po půlhodině hry. Karviná se dočkala až ve 36. minutě, kdy Ba Loua našel Gubu, ten si poradil s Koscelníkem a poté překonal i brankáře Nguyena.

Také po přestávce se hrál zápas v režii domácích. V 53. minutě zahodil velkou šanci Wágner, ale vzápětí už mohli Karvinští slavit. Po Budínského neúspěšném úniku se domácí dostali ke dvěma rohům a po druhém se díky tečované střele prosadil Budínský.

Liberec se po přestávce do hry příliš nedostal a zahrozil jen Potočným z přímého kopu. Kariná naopak mohla přidat pojistku, ale Budínský mířil nad a mimo skončil i Wágnerův technický pokus. Karviná nakonec těsný náskok udržela a oživili naděje na záchranu, protože před nadstavbou mají na patnáctém místě, které znamená baráž, náskok devíti bodů před Duklou.

Slovácko i Bohemians budou bojovat o záchranu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)

Branka: 68. Zajíc - 22. Bartek. Rozhodčí: Dubravský - Mokrusch, Hájek. ŽK: Hofmann - Bartek, Pokorný. Diváci: 4264.

Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Franič, Reinberk (88. Harba)- Daníček (23. Kalabiška), Havlík - Diviš (63. Hološko), Janošek, Navrátil - Zajíc.

Bohemians 1905: Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek (90. Šmíd), Bartek - Záviška, Puškáč (67. Hilál), Vaníček (74. F. Hašek).

Oba celky potřebovaly k naději na postup do skupiny o Evropskou ligu vyhrát a ofenzivní snaha na nich byla patrná od prvních minut. Ve čtvrté minutě pálil po standardní situaci Franič jen do gólmana hostí, o dvě minuty později se za záda slovácké defenzívy dostal Záviška, ale i Trmal prokázal svoje kvality.

Bohemians sice nastoupili bez zraněného Reitera, ale jejich hru směrem dopředu to nijak zásadně nepoznamenalo. Klokani hýřili aktivitou, pohybem a důrazem a brzy za to byli odměněni.

Nejprve Jindřišek zblízka hlavičkoval těsně vedle, aby pak do střelecké listiny zapsal Bartek. Záviška využil na hraně ofsajdového postavení skuliny na levé straně domácí obrany, prodral se do šestnáctky, ve druhé vlně našel hostujícího záložníka, který otevřel skóre.

Slovácko inkasovaná branka nastartovala do tlaku, který přerušila až poločasová přestávka. Jenže domácím chyběla přesnost finální fáze a zakončení. Ve 30. minutě si uvnitř pokutového území dávali přednost Havlík s Reinberkem, ale míč nakonec netrefil ani jeden. Ve 40, minutě zase pálil Kalabiška jen do připravného Fryštáka.

Domácí vrhli po změně stran všechny síly do útoku. V 50. minutě po Juroškově centru ze standardní situace hlavičkoval Reinberk, ale Fryšták jeho pokus chytil. O pět minut později Havlík nahrál jen na paty unikajícímu Zajícovi.

Bohemians vycházeli ze zabezpečené obrany a ze snahy o rychlé protiútoky. Jejich jednoduchá kombinace a přímočarost pro ně generovala střelecké příležitosti Na sklonku šedesáté minuty se v nich dvakrát ocitl Puškáč, ale ani jednou neuspěl.

Slovácko se přesto dočkalo vyrovnání. Havlík v 68. minutě vysunul Hološka, který poslal míč na lépe postaveného Zajíce, jehož střela za pomoci tyče skončila v síti.

Zápas tak dostal nový náboj, každý další gól na obou stranách mohl znamenat posun do skupiny o Evropskou ligu a definitivní zahnání sestupových starostí. Krátce po vedoucím gólu trefil domácí Reinberk tyč a odražený míč skončil v náručí Fryštáka.

Hhonba za možným „zlatým“ gólem pokračovala. Velmi blízko k němu měl v 83. minutě Hůlka, ale hlavičkou trefil jen břevno. Další velké šance měli rovněž hostující Hilál a Bartek, ale v hektickém závěru už se skóre nezměnilo.

Konečná tabulka Fortuna ligy:
1.Slavia30233472:2372
2.Plzeň30215447:2768
3.Sparta30176752:2757
4.Jablonec30156953:2651
5.Ostrava301361138:3645
6.Liberec301191033:2842
7.Mladá Boleslav301191052:4442
8.Olomouc301241437:4340
9.Zlín301231532:4039
10.Teplice301061432:4236
11.Bohemians 1905308101229:3734
12.Slovácko301041632:4534
13.Opava30961539:4933
14.Příbram30871533:6331
15.Karviná30851739:5329
16.Dukla30552025:6220
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!