Experti vyzvali Macrona, aby neuspěchal obnovu Notre-Dame. Mezi nimi i Čech Foletti

ČTK ČTK
29. 4. 2019 7:31
Téměř 1200 architektů, památkářů a vědců z celého světa v dopise vyzvalo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k opatrnosti a odpovědnosti v souvislosti s obnovou pařížské katedrály Notre-Dame, kterou nedávno poškodil požár. Dokument zveřejnil francouzský deník Le Figaro. Mezi jeho signatáři je podle něj i český historik umění Ivan Foletti z Masarykovy univerzity v Brně.
Nad Notre-Dame natahují plachtu na ochranu před deštěm | Video: Reuters

Le Figaro napsal, že Macronův slib rekonstruovat chrám do pěti let a katedrálu znovu postavit "ještě krásnější" vzbudil mezi odborníky obavy. Vláda kromě toho kvůli renovaci přišla s návrhem zvláštního zákona, který jí má umožnit obcházet některá pravidla týkající se ochrany památek.

Cílem sporného opatření je podle francouzského tisku práce usnadnit a urychlit. Kritici normy však tvrdí, že obnova by se tak mohla uspěchat; renovace památky potrvá podle nich nejméně deset let.

Odborníci v dopise šéfovi Elysejského paláce mimo jiné píší, že rekonstrukce katedrály "je výzva, která přesahuje všechny politické mandáty i generace". Macrona vyzývají, aby rozhodnutí o budoucnosti významné gotické památky nechal na historicích a expertech.

 

Právě se děje

Další zprávy