Hlavní obsah

Zabouchli jste si dveře? Místo zámečníka volejte pojišťovnu, ušetříte tisíce

Novinky, bab

Zabouchnuté dveře zažily alespoň jednou v životě čtyři pětiny lidí. Mnozí v takové situaci přivolají zámečníka, za jehož služby pak zaplatí i dva a půl tisíce korun. Pouze dva lidé ze sta využijí asistenční službu své pojišťovny a ušetří tak zbytečné výdaje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Téměř každý Čech už v životě i několikrát řešil situaci, kdy stál před zavřeným dveřmi bytu či domu a nemohl se dostat dovnitř, ukázal aktuální průzkum agentury Perfect Crowd pro pojišťovnu Generali.

Více než čtyři pětiny lidí si zabouchly dveře, sedm z deseti má zkušenost s rozbitým zámkem a tři pětiny Čechů na vlastní kůži poznaly, co znamená zlomit klíč v zámku.

Volat asistenční službu lidi nenapadne

Zabouchnuté dveře lidé řeší nejčastěji kvůli vlastní nepozornosti, přiznaly ji tři čtvrtiny oslovených. Ve dvou pětinách případů byl na vině průvan, u pětiny pak dveře zabouchly děti a v desetinu zabouchnutých dveří má dokonce na svědomí domácí zvíře.

O pomoc se lidé podle průzkumu nejčastěji obracejí jak na své nejbližší, kteří mají náhradní klíč, tak na zámečnické firmy, které fungují i 24 hodin denně. Lidé v průměru očekávají, že je výjezd zámečníka bude stát kolem tisícikoruny. Realita ale bývá mnohdy jiná. Není nic neobvyklého, zejména pak v krajských městech, že výjezd zámečníka a jeho úspěšný zákrok stojí i víc než jednou tolik. Výjimkou nejsou inkasované dva až dva a půl tisíce korun.

Cena roste, když dveře nejsou jen zabouchnuté, ale zamčené, navíc s bezpečnostním zámkem. A také když k situaci dojde v pozdních hodinách nebo o víkendu. Tehdy si totiž specializované firmy účtují příplatkovou výjezdovou sazbu.

To, že mohou tuto situaci řešit i prostřednictvím asistenční služby u pojištění domácnosti, která výjezd a práci zámečníka zdarma zajistí, bohužel naprostá většina lidí netuší. O pomoc ji požádají jen dva lidé ze sta.

„Průvan mi zabouchl dveře, manžel byl na služební cestě, neměla jsem tak šanci dostat se do bytu. Na nástěnce u vchodových dveří visí vizitka s kontaktem na zámečnickou pohotovost, tak jsem jim zavolala. Zaplatila jsem 1800 korun,” potvrdila běžnou praxi chování lidí i paní Jana z Říčan.

„Pokud se klientovi podaří dveře zabouchnout nebo třeba zalomit klíč od zamčených dveří, zavolá asistenci a ta mu na místo vyšle zámečníka, který se o všechno postará. Pojišťovna hradí dopravu, práci, materiál i náhradní díly bez finančního limitu. Omezený není ani počet případů, které klient v rámci roku využije,“ doplnil Ivo Satek z Generali.

Investice do zámku maximálně za tisícovku

Podle průzkumu jsou lidé v nadpoloviční většině případů (52 procent) ochotni za nový zámek u vstupních dveří zaplatit kolem tisíce korun.

Každý čtvrtý by si připlatil ještě jednu tisícovku a pětina lidí počítá s investicí až do čtyř tisíc korun.

„Ochota investovat do zabezpečení v podobě kvalitního zámku dveří není velká. Potvrzuje to i fakt, že respondenti v třetině případů uvedli, že neví, jakou bezpečnostní třídu má zámek, který používají u dveří svého domu nebo bytu. Úroveň bezpečnostní třídy cylindrické vložky je přitom jedno z hlavních měřítek při hodnocení zabezpečení domácnosti,“ upozornil Pavel Michálek, bezpečnostní expert značky FAB.

Anketa

Zůstali jste už někdy stát před zavřenými dveřmi bytu a neměli se jak dostat dovnitř?
Ano, zabouchly se mi dveře.
38,4 %
Ano, zapomněl/a jsem klíče doma.
23,7 %
Ano, byl rozbitý zámek.
9,3 %
Ano, zlomil se mi klíč v zámku.
7 %
Ne, to se mi nestalo.
21,6 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám