Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Rekordní počet změn. Zeman jmenoval nové ministry Benešovou, Havlíčka a Kremlíka

Česko

  9:55aktualizováno  18:26
Praha - Vláda Andreje Babiše (ANO) v úterý zažila očekávané ministerské změny i úpravy v obsazení vicepremiérů. Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě tři nové členy vládního kabinetu. Ministerstvo spravedlnosti povede Marie Benešová, ministerstvo průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministerstvo dopravy Vladimír Kremlík.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Marii Benešovou do pozice nové ministryně spravedlnosti. Nahradila tak odcházejícího Jana Kněžínka. foto:  Michal Šula, MAFRA

Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem průmyslu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO).

Novými vicepremiéry ve vládě se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), Zeman předtím z této funkce odvolal ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Prezident Miloš Zeman jmenoval Marii Benešovou do pozice nové ministryně...
Od úterý 30. dubna zastává novou funkci i Alena Schillerová, která je kromě...

Vláda má za sebou za deset měsíců svého fungování už šest personálních změn. Žádný předchozí český kabinet nevyměnil v prvním roce existence tolik ministrů. Dosud nejvíc členů kabinetu, pět, vyměnil v prvních 12 měsících fungování své druhé vlády tehdejší premiér Václav Klaus. Předchozí změny se týkaly již jednou spravedlnosti, obsazení se měnilo i na ministerstvu práce a zahraničí.

Benešová prý nechystá čistky na státním zastupitelství. Chce však omezit funkční období nejvyššího žalobce

Zeman při ceremoniálu na Pražském hradě doporučil Benešové, aby se zasadila o rychlejší práci soudů. Podle Babiše by se měla ministryně zaměřit na exekuční řízení či boj proti korupci. Premiér odmítl, že by její předchůdce Kněžínek odešel kvůli posunu v případu Čapího hnízda, ve kterém Babiš nově čelí návrhu na podání obžaloby. Benešová podle něj nechystá změny v čele státního zastupitelství, jak se obává opozice. Babiš v té souvislosti kritizoval média a znovu o kauze Čapí hnízdo hovořil jako o účelové.

Kvůli změně ministra spravedlnosti a obavám, že znamená ohrožení justice v Česku, se v pondělí v Praze a dalších městech sešly tisíce lidí na demonstracích. Protest chce spolek Milion chvilek za týden zopakovat s účastí politiků. „Tlaky si nepřipouštím, u mě s tím nepochodí. Vždycky jsem prosazovala ‚padni, komu padni‘,“ prohlásila Benešová.

U nového ministra průmyslu Zeman ocenil, že podporuje rozvoj jaderné energetiky, a vyjádřil přání, aby dobře připravil tendr na stavbu nových bloků v elektrárně Dukovany. Kremlíka Zeman vyzval k většímu úsilí o stavbu dálnic. Připomněl přitom někdejší předvolební billboard hnutí ANO se sloganem „Dálnice, dálnice, dálnice“.

Pro výměnu Novákové se rozhodl sám Babiš. Ministryně čelila kritice kvůli výrokům o mobilních datech či incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Babiš však odmítl, že odvoláním vyhověl opozici, která právě těmito problémy při svých výzvách argumentovala. Kněžínek se rozhodl odejít sám podobně jako před ním i Ťok, který složil i poslanecký mandát a dneškem odešel z politiky.

Predátorka Benešová útočí. Co lze čekat od budoucí ministryně spravedlnosti

Prezident Zeman přijal už dopoledne demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka, odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou (všichni za ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!