Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kvůli problémům s elektřinou na vesmírné stanici odložila NASA start Dragonu

Věda

  20:56
Mys Canaveral (USA) - Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) se potýká s problémy s elektrickou sítí, kvůli nimž soukromá společnost SpaceX na žádost amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odložila středeční zásobovací let k orbitálnímu komplexu. Raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon k ISS odletí nejdříve v pátek.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reuters

Problémy postihly stanici v pondělí, kdy se objevila závada na elektrické přepojovací jednotce (MBSU), ze které je rozváděna elektřina do dvou z osmi staničních energetických větví. NASA ujistil, že posádka stanice, kterou nyní tvoří šest členů, v nebezpečí není. Zásob je na orbitálním komplexu rovněž dostatek, před dvěma týdny je tam dopravila bezpilotní nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman.

„Posádce stanice žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí,“ uvedla vesmírná agentura. „Týmy pracují na plánu robotické výměny problematické jednotky a plné obnovy staničního elektrického systému,“ dodala.

Kvůli potížím se nyní musí staniční robotická paže Canadarm2 spoléhat jen na jednu ze dvou elektrických větví. Funkčnost ramene tak ohrožena není, ale podle předpisů musí mít Canadarm2 záložní energetické připojení, pokud astronauti plánují zachytit přilétající zásobovací loď. Tato podmínka tak není splněna, proto NASA požádal o odklad startu Falconu 9.

Loď Dragon není vybavena systémem automatického připojení ke stanici. Přistání vypadá tak, že robotická paže nejprve loď zachytí a poté ji astronauti připojí k ISS.

Autor: