Jak vybrat napěňovače mléka

Obsah dubnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah dubnového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 29.4.2019

Napěňovače mléka se stávají v domácnostech i firemních kuchyňkách relativně běžným artiklem. Pokud máte rádi kávu s mléčnou pěnou, nemusíte hned automaticky uvažovat nad koupí velkého kávovaru s mléčnou tryskou. Příjemnou alternativou jsou právě napěňovače mléka, které pořídíte od desítek do několika tisíc korun. Podle čeho vybírat a na co si dát při koupi pozor? To i mnoho dalšího se vám pokusíme zodpovědět v našem nákupním průvodci.

Při představování napěňovačů nebo šlehačů mléka začneme nejprve představením tří kategorií výrobků, na které můžete v obchodech narazit. Řeč je o manuálních, elektrických nebo ručních modelech na baterky. Každý z typů má něco do sebe, je už na každém, podle čeho bude vybírat.

Mezi jednotlivými modely jsme narazili na propastné rozdíly v ceně i hmotnosti. Logicky nejméně váží ruční šlehače na baterky, které zároveň pořídíte doslova za pár desítek korun. Naopak nejrobustnější jsou ty elektrické, za něž běžně zaplatíte i několik tisíc. Manuální napěňovače se pohybují v obou případech někde uprostřed.

Ještě než se rozhodnete některý z napěňovačů zakoupit, ujasněte si, jak často a pro kolik lidí má výrobek sloužit. Během našeho testu se ukázalo, že se od sebe jednotlivé výrobky liší množstvím mléka, které můžete do napěňovače nalít (platí pro manuální a elektrické modely). Před nákupem proto doporučujeme zjistit si tuto informaci buď v návodu, anebo důkladně prozkoumat samotný výrobek – uvnitř by se měla nacházet ryska označující minimální a maximální množství mléka. Ptáte se, k čemu je vlastně tento údaj dobrý? Vysvětlení je prosté – v průběhu pěnění totiž musíte počítat až s několikanásobným zvětšením objemu. Pokud byste tedy do šlehače nalili více mléka, než uvádí výrobce, dočkali byste se nekvalitní pěny, případně vybublání mléka mimo konvičku.

Pro někoho může být rozhodující doba přípravy pěny – jako rychlejší z našeho testu vyšly manuální modely spolu s těmi na baterky – v obou případech s nim můžete podle vaší chuti šlehat pěnu jak ze studeného, tak teplého mléka. Někdo se zas může rozhodovat podle množství funkcí. Těch nabízejí nejvíce některé z testovaných elektrických šlehačů – máte to s nimi takřka bez práce a část z nich navíc nabízí kromě pěnění i funkci samostatného ohřevu.

Všechny napěňovače je potřeba udržovat v čistotě – po použití je proto nezapomeňte důkladně umýt (u některých modelů počítejte s nutností rozložení). Pokud upřednostňujete mytí v myčce, zjistěte si dopředu, jestli je to u daného šlehače možné. Tuto informaci byste měli najít uvedenou v návodu k použití, který musí být k výrobku přiložen. Jestliže při výběru narazíte na výrobek bez manuálu, zkuste se poohlédnout po jiném modelu – čitelný a srozumitelný návod v češtině je prvním ukazatelem toho, že je výrobek v pořádku.

V případě elektrických a manuálních šlehačů ve tvaru konvičky sáhněte raději po tom, který je vybaven hubičkou, díky které se vám bude hotová pěna lépe nalévat. Jestliže má napěňovač madlo, mělo by být pohodlně uchopitelné a pokryté protiskluzovým materiálem. Stejně tak by měly být protiskluzovým povrchem vybaveny nožičky, které zamezí samovolnému cestování po kuchyňské lince.

V neposlední řadě je u elektrických modelů užitečné zjistit si délku přívodního kabelu (kabel kratší než 60 centimetrů vám může používání napěňovače výrazně zkomplikovat). U všech testovaných šlehačů si pak ověřte jejich rozměr a hmotnost. Pokud máte na kuchyňské lince více spotřebičů, které každodenně používáte, případně obecně bojujete s nedostatkem místa, neměli byste na to při výběru zapomínat.

Při výběru doporučujeme upřednostnit šlehač vyrobený z odolného materiálu – jednotlivé díly by na vás neměly působit křehce a konstrukčně nekvalitně.

Databáze testovaných výrobků

Napěňovače mléka (22 výrobků)
poslední aktualizace: 2.5.2019


Přihlásit