Hlavní obsah

Nové byty v Praze zdražily za rok téměř o pětinu

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci března meziročně vzrostla o 18,2 procenta na 104 666 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci roku 2018 mírně snížilo. Počet prodaných nových bytů meziročně zůstal na 1200.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z údajů developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„V dalších měsících průměrná cena nejspíš ještě mírně poroste, ale už ne tak dramaticky. Nižším cenám by samozřejmě napomohla zvýšená nabídka nových bytů,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Mezičtvrtletně se průměrná cena nových prodaných bytů zvýšila o 3,5 procenta.

Prodejní ceny se začínají přibližovat nabídkovým cenám v cenících developerů. Na konci března byl rozdíl 1,4 procenta, průměr za posledního 6,5 roku je 8,8 procenta.

Prodejní ceny jsou nižší, protože z nabídky vždy mizí nejdříve nejlevnější byty. Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Do té doby se ceny nových bytů v hlavním městě za dva roky zvýšily o dvě procenta. Aktuálně jsou však v porovnání s červnem 2015 vyšší o 88 procent.

2018: Prodáno 5000 nových bytů

V prvním čtvrtletí developeři v Praze prodali 1200 nových bytů. Letos se podle nich může prodat nejméně bytů od roku 2012. Za celý loňský rok jich prodali pět tisíc.

„Problém není v zájmu o nové byty, ale v uměle omezené nabídce kvůli paralyzovanému povolování na straně jedné a v nedostupných hypotékách na straně druhé. Jen pokud se na trh dostane několik velkých projektů dostupných pro střední třídu, může se poptávka uspokojit a růst cen zastavit,“ doplnil předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Řada lidí si už nákup drahého bytu rozmyslí

Rekordně vysoké ceny nemovitostí začínají stále více Čechů od koupě bytů či domů odrazovat. Ceny nemovitostí nadále rostou, poptávka ale kvůli vysokým cenám...

Přímý prodej nemovitostí roste

Přímý prodej nemovitostí, tedy bez využití služeb realitního makléře, je v posledních měsících na vzestupu. Podle ředitele portálu Bezrealitky.cz Hendrika...

Výběr článků

Načítám