Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Muskova Tesla v Praze spustila první servis. Plánuje i výdejnu aut a prodej

Ekonomika

  16:59
Praha - Minulý týden začal v pražských Vysočanech fungovat první servis automobilky Tesla ve východní Evropě. Ve výhledu je i spuštění prodeje. Nejprve ale půjde jen o výdejní místo pro vozy objednané přes internet. Dosud automobilka prodej pro Česko nenabízí a vozy se dováží hlavně přes německé obchodníky.

Auto budoucnosti. Model Y se na trhu objeví v roce 2021. foto: Reuters

Servis se zatím postupně rozjíždí, stále ale ještě nemá dostatek mechaniků, kteří si s americkými elektromobily poradí. „Máme tady techniky z jiných evropských servisních center, kteří provádí školení a základní opravy a servis,“ řekl LN manažer servisu Tomáš Novotný.

Majitelé vozů Tesla, kterých v Česku podle údajů ministerstva dopravy jezdí více než 400, už nebudou muset do Rakouska či Německa na - jak říkají - servisní výlety. Ušetří nejen čas ale i peníze. Ceny servisních prací mají být nižší než ve zmíněných zemích.

Showroom Tesly v Praze.
Showroom Tesly v Praze.

Šéf Tesly Elon Musk letos na svém twitterovém účtu avizoval, že firma nabídne prodej svých vozů přes internet i v těch evropských zemích, kde dosud automobilka dosud přítomná není. Česko patří do regionu označovaného jako „Ostatní Evropa“, pro který zatím vozy objednávat nejde a nejde ani používat část služeb. Muskův plán počítá s tím, že zákazníci auta objednají přes internet a právě v servisu si je vyzvednou.

„Výdejní místo v Česku je sice v plánu, ale zatím není jasno, kdy by se mohlo otevřít. Priorita je teď zaběhnout servis,“ popisuje Novotný.

Tesla je ve ztrátě skoro tři čtvrtě miliardy dolarů. Mnohem více, než se čekalo

Kalifornská Tesla je v současnosti největší výrobce elektromobilů na světě. Prodeje firmě v posledních měsících rychle rostou s tím jak se podařilo rozjet výrobu levnějšího modelu 3, jehož ceny v Evropě v současnosti začínají v přepočtu zhruba na 1,3 milionu korun (do Evropy se nedováží nejlevnější verze). I tato částka je ale výrazně nižší než ceny větších modelů S a X, které stojí obvykle mezi dvěma a třemi miliony.

Češi si loni i bez asistence oficiálního zastoupení ze zahraničí dovezli 85 nových tesel a dalších 43 ojetých. Mezi novými auty byla Tesla čtvrtým největším prodejcem elektrických automobilů v Česku.

Nadpoloviční většina majitelů více než čtyř stovek elektromobilů Tesla v Česku je z Prahy a jejího okolí. Celých 21 vozů je registrováno v sedmitisícových Černošicích. Pro srovnání v Brně, které má padesátkrát více obyvatel, jich je 35.

Autor: