Hlavní obsah

Platby kartou frčí hlavně v kamenných prodejnách, v e-shopech už méně

Novinky, bab

Bezhotovostní placení je v Česku velmi oblíbené, je pohodlné a šetří čas. Kartou proto v obchodech či restauracích platí valná většina lidí. Rezervy však mají platby kartou na internetu, lidé se stále bojí, že o peníze přijdou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Možnost zaplatit kartou za zboží či třeba účet v restauraci je v současné době velmi populární. Různé firmy proto rozšiřují místa, kde lze útratu uhradit bezhotovostně.

Téměř devět z deseti Čechů, jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Trisbee, platí kartou především v obchodech. Více než polovina pak v restauracích a zhruba každý šestý i za lístek v tramvaji či autobusu.

„Více obezřetní jsou uživatelé, kteří nakupují přes internet. Kartou jsou ochotni zaplatit jen dva zákazníci ze tří. Lidé se často obávají, že odešlou peníze za zboží, které pak vůbec nedorazí. I u karty jsou ale nástroje, jak se peněz domoci,” uvedl Matěj Turek ze společnosti Trisbee.

Lidé chválí možnost platby zablokovat

Lidem u platby kartou vyhovuje především pohodlnost a úspora času.

„Každý druhý si pochvaluje i to, že může v případě ztráty či krádeže peněženky kartu zablokovat, takže mu na rozdíl od hotovosti peníze nikdo neukradne,“ doplnil František Havlín z Trisbee.

Tři lidé z deseti mají díky platbám kartou lepší kontrolu nad svými výdaji. Více než dvě pětiny oslovených se díky kartě vždy mohou spolehnout na dostatek peněz. Právě skutečnost, že u platby hotovostí musí napřed správně odhadnout výši výběru u bankomatu, zmínil jako negativum každý třetí respondent.

Kartou neplatí jen sedm procent lidí.

Karta už v četnosti plateb předstihla hotovost

Pokud měli Češi uvést, v kolika procentech platí jednotlivými metodami, pak vedou právě karty. Třetina lidí je používá ve více než 60 procentech případů. Hotovost takto často využívá jen 27 procent respondentů.

Samotné mobilní aplikace se teprve začínají prosazovat, nicméně s nástupem služeb Apple Pay a Google Pay si lidé začínají zvykat i na placení mobilem.

„Příklady ze zahraničí ukazují, že bezhotovostní platby se stále více rozšiřují a placení přes mobilní aplikace se stává normou. V Asii jsou masivně rozšířené platby pomocí QR kódů. Také bližší trhy, jako například Skandinávie, jsou důkazem, že placení mobilními aplikacemi je moderním trendem,” dodal Havlín.

Reklama

Související články

Karty berou už i vesnické prodejny

V Česku je už 200 tisíc platebních terminálů, kde člověk může zaplatit kartou. Za loňský rok se jejich počet zvýšil o 30 tisíc. Vedle velkých obchodů přijímá...

Výběr článků

Načítám