Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vědci z Brna pomáhají chránit vzácné dřeviny na ostrově Sokotra

Věda

  5:37
Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně pomáhají zachránit vzácné dřeviny na ostrově Sokotra v západní části Indického oceánu. Lesníci tam v posledních 20 letech vybudovali školky a vyučili „školkaře“. Čeští vědci také podpořili založení několika stovek domácích a školních zahrad.

Vědci z Brna pomáhají chránit vzácné dřeviny na ostrově Sokotra foto: Shutterstock

Na Sokotře rostou mnohé endemity, tedy druhy, které se nikde jinde nevyskytují. Populace endemických stromů ale stárnou a odumírají, hrozí jim tak vyhynutí, uvedl v tiskové zprávě mluvčí univerzity Filip Vrána. Přirozenou obnovu stromů komplikuje narůstající pastevectví. Vzrostlým stromům škodí také stále častější a ničivější cyklóny.

Odborníci z Mendelovy univerzity se zaměřují například na ochranu a uchování dračinců, kadidlovníků či myrhovníků. „Aby byla změna trvalá, je nutno naučit místní komunity trvale udržitelnému způsobu hospodaření v lesích, s čímž souvisí i modifikace současných způsobů pastvy a chovu hospodářských zvířat, zejména koz, velbloudů, ovcí a krav,“ řekl Petr Maděra z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Jako Galapágy

„Dobytek se zde totiž pase zcela volným způsobem a likviduje veškeré přirozené zmlazení dřevin,“ doplnil Maděra. Tradiční zvyklosti je nutné doplnit inovovanými postupy. Vědci z Brna jezdí na Sokotru už 20 let, často je doprovázejí také studenti. Ostrov leží na pomezí Adenského zálivu a Indického oceánu a je součástí Jemenu. Biologové jej často připodobňují ke Galapágám v Tichém oceánu, kde se také díky izolaci vyvinulo množství endemických druhů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!