Hlavní obsah

Boston - Columbus 4:3Česká noc v NHL! Pět českých gólů přineslo důležité výhry v play off

Boston
Aktualizováno

Hokejisté Bostonu zvítězili v noci na neděli nad Columbusem 4:3 díky dvěma trefám Davida Pastrňáka a jedné brance Davida Krejčího. Medvědi nyní vedou 3:2 na zápasy a jediná výhra je dělí od postupu do finále Východní konference. Ve stejné pozici jako Boston je i San Jose, které góly Tomáše Hertla vyhrálo nad Coloradem 2:1.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

David Pastrňák překonává Sergeje Bobrovského a obstává tak rozhodující gól pátého utkání mezi Bostonem a Columbusem.

Článek

Skóre duelu mezi Bostonem a Columbusem se poprvé měnilo až počátkem druhé třetiny, kdy zakončoval kombinaci z rychlého protiútoku David Krejčí, který napálil skákavý kotouč na bránu a následně sledoval, jak šťastně proskákal mezi betony Sergeje Bobrovského až sítě.

Zkraje třetí části zvyšoval na 2:0 Brad Marchand, jenž po pasu Connora Cliftona nejprve u zadní tyče nechal Bobrovského předvést famózní zákrok, jenže se záhy dostal i k dorážce, kterou už neomylně nasměroval mezi tři tyče.

Na rozdíl jednoho gólu snižoval zadák Seth Jones, jehož nahození kotouče z rohu se štěstím skončilo za brankovou čárou, což ještě musel potvrdit přezkum na videu.

Necelých dvanáct minut před koncem se prosadil David Pastrňák, který převzal kotouč v obranném pásmu a v situaci dva na jednoho zaskočil Bobrovského střelou k bližší tyči, kterou ruský gólman nechal trestuhodně nepokrytou.

Hosté však stihli zareagovat během minuty, kdy Ryan Dzingel zakončil rychlý protiútok. A za další dvě minuty už bylo srovnáno na 3:3 díky ráně zpoza kruhů v podání Deana Kukana.

Vše tak nasvědčovalo tomu, že dojde na prodloužení, to však odmítl svou šestou trefou v letošním play off David Pastrňák minutu a půl před koncem třetí třetiny. Havířovský rodák šikovně nastavil hůl na povedenou přihrávku Brada Marchanda a vrátil tak Bostonu vedení, které vydrželo až do závěrečné sirény.

Columbus tak v ponděí bude na svém ledě odvracet hrozbu vyřazení, zatímco Boston může dokonat svůj postup do finále Východní konference, kde by se střetl s Carolinou.

San Jose je krůček od postupu

Tomáš Hertl je momentálně s osmi zásahy druhým nejlepším střelce play off NHL. Naposledy se trefil dvakrát a pomohl tak San Jose k výhře 2:1 nad Coloradem, která zároveň znamená vedení v sérii 3:2.

Byly to přitom Laviny, kdo šel v San Jose do vedení díky brance Tysona Josta ze 38. minuty. Ještě před koncem druhé třetiny však stihl vyrovnat Tomáš Hertl tečí rány Logana Couturea při přesilové hře.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Tomáš Hertl doráží střelu Marca-Eduarda Vlasica.

V 47. minutě pak Hertl dorazil střelu Marca-Eduarda Vlasica, což se posléze ukázalo být rozhodující akcí zápasu.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Boston - Columbus 4:3 (0:0, 1:0, 3:3)
Branky: 52. a 59. Pastrňák, 22. Krejčí, 45. Marchand - 51. S. Jones, 53. Dzingel, 54. Kukan. Střely na branku: 36:36. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. T. Rask, 3. Marchand (všichni Boston). Stav série: 3:2.
Západní konference - 5. zápas:
San Jose - Colorado 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 40. a 47. Hertl - 38. Jost. Střely na branku: 39:22. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. M. Jones, 3. Couture (všichni San Jose). Stav série: 3:2.

Reklama