Hlavní obsah

Zdanění bank? Založíme speciální fond, navrhuje Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby banky odevzdávaly deset až 20 procent z dividend do zamýšleného Fondu národního rozvoje. Uvedl to v neděli v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Bankovní sektorovou daň, kterou prosazuje koaliční ČSSD, označil předseda vlády za nesmysl.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Mám jiný návrh, jak získat ty peníze z bank, aby neodcházely do zahraničí a aby pomohly všem,” řekl Babiš s tím, že s bankami už jedná. Peníze z dividend hodlá použít na investice. Zmíněných deset až 20 procent je prý jeho představa, na kterou mu banky zatím nekývly, ale jednání budou podle Babiše pokračovat.

Premiér chce, aby fond začal fungovat co nejdřív. Banky by se podle něj měly „podělit o zisk, neúčtovat poplatky a peníze z dividend nechat v Čechách”.

Fiala: Neříkáte nic konkrétního

Druhý účastník debaty, předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala poukázal na to, že Babiš k zamýšlenému fondu nesdělil nic konkrétního. „Nevysvětlil, jak by to fungovalo,” poznamenal s tím, že jde o další chiméru.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už dříve uvedl, že Babišovu myšlenku na zřízení fondu nepovažuje za systémovou. Sociální demokraté požadují sektorovou bankovní daň v podobě odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Stranický předseda Petr Fiala na sobotní programové konference ODS

„My jsme samozřejmě proti,” reagoval Babiš. „Daň z aktiv znamená automatickou reakci bank, že budou méně půjčovat, a postihne to všechny,” řekl s tím, že takové řešení by bylo kontraproduktivní. Lidé by podle něj měli horší přístup k hypotékám a živnostníci by nezískali úvěry. „A hlavně - my to nemáme v programu,” prohlásil.

Premiér navíc podotkl, že bankovní daň není v koaliční dohodě, a že s jejím zavedením měly špatné zkušenosti Rumunsko, Slovensko nebo Maďarsko. Kvůli podpoře bankovní daně zaútočil i na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Podle něj nikdy nebyla v reálném životě a netuší, jak fungují banky a jak se vydělávají peníze.

Zeman je proti fondu

Naopak proti zřízení bankovního fondu se v neděli vyjádřil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk Zprávy. „Fondů máme více než dost,“ podotkla hlava státu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Bankovní prostředí je podle prezidenta v Česku zdravé, proto by byl v případě zdanění bank shovívavější. „Na rozdíl od jiných zemí tuzemské banky nepotřebovaly během krize v roce 2008 pomoc ze státního rozpočtu,“ řekl Zeman.

Podle něj je hlavní problém úplně někde jinde, banky se prý nesnaží motivovat lidi ke vkladům. „Nulový úrok snižuje motivaci k tomu, aby člověk šetřil. Navrhoval bych, aby se banky snažily zvýšit u svých vkladů sazby úměrně úrokovým sazbám České národní banky,“ zdůraznil.

Zrušení superhrubé mzdy v roce 2021

V navazující debatě o daňovém systému Babiš na opakovaný dotaz moderátora potvrdil, že předloží návrh na zrušení superhrubé mzdy, a to „asi na rok 2021”.

Zavedení sektorové daně pro banky nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. V rozhovoru pro server Blesk Zprávy řekl, že tuzemský bankovní sektor je zdravý, a proto by se k němu „choval poněkud laskavěji”. Poznamenal ale také, že „fondů máme dost”. Banky by se podle něj měly spíše snažit zvýšit úroky u svých vkladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám